Eveniment

Ministrul de finanţe Adrian Câciu: Nu la marii contribuabili este evaziunea fiscală cea mai mare. Trebuie să reducem deficitul de încasare de TVA

Ministrul de finanţe Adrian Câciu: Nu la marii...

Autor: Răzvan Botea

11.02.2022, 16:16 2345

Dimensiunea economiei negre şi gri, aşa-zisa economie subterană, este în România de 27% din PIB, adică de peste 320 de miliarde de lei.

Un nou regim fiscal, care va fi prezentat undeva în 2022 şi va intra în vigoare în 2023, va fi axat pe combaterea evaziunii fiscale şi a economiei informale în general, a spus Adrian Câciu, ministrul finanţelor, în prima conferinţă de presă pe care a organizat-o de la preluarea mandatului. El a spus, răspunzând la o întrebare ZF, că evaziunea fiscală cea mai mare nu este la marii contribuabili.

„Evaziunea fiscală la marii contribuabili este redusă. Este o zonă medie. GAP-ul de TVA este istoric. Nu ne putem ascunde să spunem că nu avem cel mai mare deficit de încasare de TVA din Uniunea Europeană. TVA-ul nu este al companiei. TVA-ul apasă pe puterea de cumpărare şi ar trebui să ajungă la stat şi să fie folosit în beneficiul cetăţenilor”, a spus Adrian Câciu.

Economia informală, nefiscalizată, înseamnă undeva la 27% din PIB, a mai spus Adrian Câciu.

„Trebuie să ducem mai departe aceste reforme. Am invitat mediul economic să participe împreună cu ministerul de finanţe, să facem o analiză a regimului fiscal din mai multe perspective. Regimul fiscal trebuie gândit din perspectiva fenomenelor de evaziune fiscală şi economie informală.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO