Eveniment

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, are ca obiectiv deficit bugetar zero şi o reducere a impozitelor. „Nu umblăm pe codul fiscal anul acesta. Orice măsură de fiscalitate va fi discutată în viitor.“

FLORIN CÎŢU: Nu poţi, fără să ai  echilibru bugetar, fără să reduci problema de structurare a bugetului, cu cheltuieli neproductive de două treimi (din buget) şi aşa mai departe, nu poţi să vorbeşti foarte mult de un program liberal, pe care sper să-l implementăm
anul viitor.

FLORIN CÎŢU: Nu poţi, fără să ai echilibru bugetar, fără să reduci problema de structurare a bugetului, cu cheltuieli neproductive de două treimi (din buget) şi aşa mai departe, nu poţi să vorbeşti foarte mult de un program liberal, pe care sper să-l implementăm anul viitor.

Autor: Mihai Gongoroi

23.01.2020, 00:05 4250

România trebuie să se îndrepte către echilibru bugetar în următoarea perioadă, prin reducerea cheltuielilor neproductive, iar în viitor este de dorit o relaxare fiscală pe muncă şi capital, a declarat, miercuri, ministrul finanţelor, Florin Cîţu.

„Am luat în administrare o ţară cu foarte foarte multe probleme şi nu le poţi corecta peste noapte fără să creezi alte probleme şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi. Dar în continuare îmi doresc să implementăm programe liberale şi de aceea trebuie să mergem întâi spre echilibrarea bugetară în următorii doi ani de zile. Nu poţi, fără să ai echilibru bugetar, fără să reduci problema de structurare a bugetului, cu cheltuieli neproductive de două treimi (din buget) şi aşa mai departe, nu poţi să vorbeşti foarte mult de un program liberal, pe care sper să-l implementăm anul viitor. Pentru că sunt sigur că acest partid va câştiga alegerile şi vom veni la guvernare în perioada următoare şi putem să continuăm“, a spus Florin Cîţu, ministrul de finanţe, la Adevărul.

Ministrul a spus că lucrează la  scheme de sprijinire şi stimulare a capitalului şi investiţiilor în România. Florin Cîţu a mai precizat că pe viitor doreşte o discuţie despre relaxarea fiscală pe muncă şi capital.

„Suntem în competiţie cu ţările din jurul nostru şi am tot pierdut aceste competiţii şi e timpul să le mai şi câştigăm pentru investiţii. (...) Nu ascund că vreau în viitor, în următorii doi ani de zile, să ajungem iar să discutăm despre o relaxare fiscală, atât pe forţa de muncă, cât şi pe capital. Suntem iarăşi în urma ţărilor din jurul nostru. Am moştenit o problemă cu situaţii îngrozitoare pe care trebuie să le corectăm, cu cheltuieli lunare de 10 miliarde de lei la pensii, cu peste

9 mld. lei salarii, în jur de 1 miliard de lei subvenţii care trebuie plătite în avans, 4 miliarde de lei medicamente şi aşa mai departe, cheltuieli lunare, în timp ce veniturile nu sunt unde trebuie. (...) Nu putem să vorbim astăzi din păcate de relaxare fiscală aşa cum arată structura bugetului, trebuie să recalibrăm bugetul pentru a crea spaţiu fiscal pentru relaxare fiscală. Nu este momentul astăzi şi asta este frustrarea mea. Bineînţeles, ca liberal aş fi vrut să apăsăm pe acea pedală, să stimulăm investiţiile, capitalul, dar este foarte greu de făcut cu acest spaţiu fiscal pe care-l avem. Nu putem decât să mizăm astăzi pe încrederea investitorilor că acest guvern va repara lucrurile şi pe încrederea investitorilor să vină cu investiţii şi să nu ne ceară o primă (de risc - n.red.), cum cereau guvernelor anterioare“, a spus ministrul de Finanţe.

Florin Cîţu a dat asigurări că va fi păstrată cota unică. „Este bătută în cuie, nu vom umbla la codul fiscal în 2020, nu avem cum, nu este un moment bun. Codul de procedură fiscală, câteva simplificări pe care le am pregătite, se vor face. Dar nu la codul fiscal, nu umblăm anul acesta pentru că vreau predictibilitate“, a precizat ministrul.

Întrebat despre posibilitatea impozitării Bisericii, aşa cum dorea înainte să fie ministru, Florin Cîţu a spus: „Nu am vorbit... Nu umblăm pe codul fiscal anul acesta. Orice măsură de fiscalitate va fi discutată în viitor“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO