Eveniment

Ministrul Sănătăţii: Sistemul de Sănătate din România este unul de tip feudal

Ministrul Sănătăţii: Sistemul de Sănătate din...

Autor: Ioana Nicolescu

16.06.2016, 14:13 1507

Sistemul de sănătate din România funcţionează ca o feudă medievală, a declarat miercuri seara ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la prima sa apariţie publică după preluarea mandatului.

„Primul gând care-mi vine în minte când mă gândesc la sistemul de sănătate este cuvântul feudal. Este o feudă de sus până jos şi într-un sistem feudal e mai puţin vorba despre oameni, despre oameni buni sau răi, este vorba de sistem şi despre păstrarea feudei, a privilegiilor. Este un sistem feudal şi sper ca până la sfârşitul acestui mandat să destructurăm câteva lucruri”, a declarat Voiculescu în cadrul discuţiilor care au avut loc după proiecţia unui film despre reţeaua citostaticelor.

În ceea ce priveşte problemele pe care deja le-a întâmpinat ca ministru, el a explicat că printre lucrurile care lipsesc sunt datele despre sistem, despre medici şi despre spitale.

„În momentul acesta nu ştim câţi medici avem în România, nu ştim cum sunt plătiţi, nu ştim exact cât cheltuim pe medicamente, nu ştim câte plăţi informale sunt, nu ştim cu exactitate de ce o operaţie costă mai mult într-un loc decât în altul din perspectiva Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)”, a spus Voiculescu.

Despre planurile pe care le are în scurtul său mandat, Voiculescu a spus că, printre altele, „Ne concentrăm pe accesul la tratament care presupune accesul la medicamente, accestul la tratament în zone defavorizate, accesul la tratamente care nu se pot face în România”.

El a vorbit şi despre viitoarele investiţii în spitalele din România. Comisia Europeană va acorda României 150 de milioane de euro pentru construirea a trei spitale regionale, însă pentru a accesa aceşti bani, România trebuie să prezinte proiectele pentru cele trei spitale, proiecte care includ studiile de fezabilitate, a explicat ministrul.

"Însă, pe partea aceasta de pregătire a proiectelor, studiul de fezabilitate este absolut esenţial. Dacă îl facem pe genunchi, atunci o să iasă cu siguranţă ceva prost. Dacă planul este făcut prost, atunci putem fi siguri că o să iasă dezastruos. Din fericire, suntem pe o cale foarte bună acolo, avem asistenţă de la Banca Europeană de Investiţii şi de la Comisia Europeană şi o să avem o sumă de bani din fonduri europene, dar nu din fondurile noastre europene, ci din fondurile care vin direct de la Comisie şi o să ne asigure o pregătire corectă a acestor studii de fezabilitate fără cheltuirea unui cent din bugetul naţional”, a spus Voiculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO