Eveniment

Mittal Steel Galati: 50 mil. dolari pentru un nou furnal

16.09.2005, 20:11 25

Indienii de la Mittal Steel au investit 50 de milioane de dolari in reconstructia furnalului nr. 3 al Combinatului Siderurgic din Galati.

In urma redeschiderii acestui furnal, oficialii Mittal Steel se asteapta la o crestere a productiei de fonta cu 20% pana la un nivel de 14.000 tone pe zi. Furnalul are o capacitate de 1.700 de metri cubi si este in acest moment cel mai mare din Romania. Punerea in functiune a acestui furnal confirma imbunatatirea conditiilor de pe piata, dupa ce in primul semestru siderurgia a fost afectata de reducerea cererii de pe piata internationala.

Conducerea Mittal Steel anuntase ca intentioneaza o reducere a productiei la combinatul din Galati din cauza acestei scaderi a cererii la nivel global care determinase si o reducere a preturilor. Din aceasta luna productia va reveni la cote normale.

Chiar daca in primul semestru productia combinatului din Galati a fost sub nivelul estimat initial la inceputul anului, oficialii companiei au precizat ca spera sa se apropie la finalul anului la nivelul productiei prognozat initial in planul de afaceri al companiei.

Pentru acest an, productia combinatului din Galati era asteptata sa se situeze la un nivel de aproximativ 5,2 milioane de tone. Anul trecut compania a avut o productie de circa 5 milioane de tone, in timp ce in 2003 productia combinatului se ridicase la circa 4,6 milioane de tone.

In prezent, pe piata internationala, se constata o imbunatatire a situatiei pentru producatorii de otel, cererea in crestere de pe piata nord-americana dand totodata si un nou impuls preturilor. Apetitul in crestere al economiei americane a fost impulsionat de consumul mai ridicat din industria de automobile si din cea de constructii. In acest context producatorii mondiali de otel au inceput sa livreze mai mult catre piata Statelor Unite care a compensat cererea mai redusa de pe piata asiatica.

In ultimii ani statele asiatice si in special China au fost motorul cresterii accelerate inregistrate de pretul otelului. Din cauza avansului puternic si con-stant al pretului otelului multe companii si-au facut stocul la sfarsitul lui 2004 de teama ca ritmul de crestere se va mentine si la inceputul acestui an. Stocurile facute de companii au condus la o reducere a cererii in primul semestru atat de Mittal Steel, cat si de ceilalti mari jucatori de pe piata precum Arcelor si ThyssenKrupp. In aceste conditii atat Mittal Steel, cat si alti jucatori mari de pe piata precum Arcelor si ThyssenKrupp au anuntat ca-si reduc productia pana se redreseaza situatia de pe piata. Mittal Steel Galati face parte din Grupul Mittal Steel, principalul producator mondial de otel, care mai detine in Romania Mittal Steel Roman, Iasi si Hunedoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO