Eveniment

Moldova are nevoie de ajutor. Maia Sandu: Riscăm să rămânem fără gaze şi electricitate în această iarnă

Moldova are nevoie de ajutor. Maia Sandu: Riscăm să...

Autor: Cosmin Pirv

01.11.2022, 13:04 60

Preşedinta Maia Sandu a spus, marţi, în Parlamentul României, că Republica Moldova riscă să rămână fără gaze şi energie electrică în această iarnă şi că asigurarea ţării cu energie a devenit o provocare zilnică.

Maia Sandu a spus, la conferinţa „Femeile parlamentar din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”, că războiul din Ucraina este tot mai aproape.

„Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre, un război care ucide oameni nevinovaţi în Ucraina şi care pune în pericol libertatea noastră a tuturor în această regiune. Războiul este tot mai aproape. Rachetele ruseşti care ţintesc infrastructura ucraineană cad şi pe pământul nostru. S-a întâmplat chiar ieri”, a spus preşedinta Republicii Moldova.

Ea a vorbit şi de criza energetică prin care trece ţara.

„Din cauza războiului trecem printr-o criză energetică majoră şi riscăm să rămânem fără gaze şi electricitate în această iarnă. Pentru consumatorii moldoveni tariful la gaze a crecut de 6 ori în ultimul an şi este de două ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situaţia în ceea ce priveşte electricitatea. După ce Federaţia Rusă a bombardat reţelele ucrainene, Gazprom a redus la jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă, asigurarea ţării cu energie electrică este o provocare zilnică”, a mai spus Maia Sandu.

Ea susţine că cheltuielile pentru facturi ale unei familii din Republica Moldova au ajuns să reprezinte 70% din venituri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO