Eveniment

Moment istoric pentru astronomie. Telescopul spaţial James Webb al NASA a descoperit prima sa planetă şi este asemănătoare Pământului

Sursa foto: Twitter/ESA Science

Autor: Iulian Moşneagu

14.01.2023, 09:29 7078

Este de aşteptat ca acesta să fie doar începutul unei serii de planete descoperite de noul telescop spaţial al NASA. Mai mult, acesta va putea vedea aceste planete cu mult mai multe detalii decât până acum, fiind singurul telescop capabil să caracterizeze atmosfera planetelor îndepărtate, informează publicaţia Independent.

Deocamdată, însă, oamenii de ştiinţă au putut spune doar ce nu este prezent în atmosfera planetei. De exemplu, aceasta nu poate avea o atmosferă densă dominată de metan, asemănătoare cu cea de pe Titan, luna lui Saturn.

Cercetătorii speră să poată caracteriza mai bine atmosfera planetei îndepărtate cu timpul. Dar descoperirile arată, de asemenea, utilitatea telescopului James Webb în studierea altor planete, multe alte descoperiri fiind aşteptate în următoarele săptămâni şi luni.

"Aceste prime rezultate ale observaţiei unei planete stâncoase de mărimea Pământului deschid uşa către multe posibilităţi viitoare de studiere a atmosferelor planetelor stâncoase cu ajutorul lui Webb", a fost de acord Mark Clampin, directorul Diviziei de Astrofizică de la sediul NASA din Washington.

"Webb ne aduce din ce în ce mai aproape de o nouă înţelegere a planetelor asemănătoare Pământului din afara sistemului solar, iar misiunea este abia la început".

Planeta se numeşte LHS 475 b şi se află la o distanţă de 41 de ani-lumină, în constelaţia Octans. Un indiciu al acesteia a fost observat pentru prima dată în datele furnizate de Transiting Exoplanet Survey Satellite, sau TESS, al NASA, dar JWST a reuşit să o vadă şi să o confirme rapid.

Multe lucruri sunt încă necunoscute despre planetă. Dar primele observaţii au confirmat unele detalii despre ea: are un diametru de 99% din cel al Pământului şi este cu câteva sute de grade mai caldă decât planeta noastră.

Astfel de planete mici şi stâncoase au rămas evazive, deoarece dimensiunile lor mici necesită instrumente puternice pentru a le vedea. Noile descoperiri sugerează însă că puterea sporită a lui James Webb va permite ca acestea să fie observate relativ uşor cu ajutorul noii tehnologii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO