• Leu / EUR4.7581
  • Leu / GBP5.5051
  • Leu / USD4.2739
Eveniment

Momentul adevărului pentru Laura Codruţa Kovesi: Consiliul UE are miercuri prima rundă de negocieri cu echipa Parlamentului European pentru şefia Parchetului European

Momentul adevărului pentru Laura Codruţa Kovesi: Consiliul UE are miercuri prima rundă de negocieri cu echipa Parlamentului European pentru şefia Parchetului European

Consiliul Uniunii Europene va avea, miercuri la Bruxelles, prima rundă de negocieri cu echipa PE în legătură cu viitorului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi.

Anunţul a fost făcut, marţi pe Facebook, de europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan care a a precizat că Parlamentul European intră în negocieri pentru şefia Parchetului UE „cu o poziţie puternică, în timp ce Consiliul intră cu o poziţie slabă”.

Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii Consiliului UE au propus ca următoarele runde de negociere cu PE să aibă loc pe 4 şi 10 aprilie.

Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7581
Diferență: 0,0442
Ieri: 4.7560
Azi: 4.2739
Diferență: 0,7496
Ieri: 4.2421
Azi: 5.5051
Diferență: 0,3262
Ieri: 5.4872
Azi: 4.1831
Diferență: 0,449
Ieri: 4.1644