Eveniment

Nastase: Guvernul nu mai poate subventiona pierderile

19.03.2003, 00:00 243

Executivul urmeaza sa analizeze in sedinta de maine modalitatile prin care pot fi asigurate noi locuri de munca pentru angajatii care vor fi diponibilizati in perioada urmatoare, a declarat premierul Adrian Nastase. 
El a afirmat ca nu se va deplasa in judetul Brasov pentru a discuta cu angajatii intreprinderilor la care vor fi efectuate reduceri de personal deoarece astfel de probleme se rezolva la nivel judetean, de catre autoritatile locale. Aproximativ 18.000 de salariati ai intreprinderilor brasovene Roman, Tractorul si Rulmentul, precum si angajati ai altor fabrici din judet au participat luni la un miting unde au cerut Guvernului aplicarea unor masuri cu caracter social.
"Ne deranjeaza aceasta manifestare care a aratat clar nemultumirea unui oras industrial in care, din pacate, mai mult de 10 ani, nu s-a facut apropae nimic ca privatizare. Intreprinderile au continuat sa functioneze deoarece, din cand in cand, li s-a dat oxigen pentru a nu aparea probleme sociale pentru guvernele care s-au succedat", a spus Nastase, citat de Mediafax.
Premierul a mai afirmat ca Executivul nu poate subventiona permanent pierderile inregistrate de aceste intreprinderi in conditiile in care sumele obtinute din vanzarea produselor nu acopera costurile necesare pentru functionarea respectivelor societati.
"Intreprinderile trebuie sa inteleaga efortul de restructurare si sa isi gaseasca echilibrul necesar printr-un numar optim de personal", a mai spus Nastase.
In acest moment, portofoliul Autoritatii pentru Privatizare a ramas cu un nucleu de societati pe care nu le mai vrea nimeni, inclusiv din cauza ca nici un investitor nu risca sa preia un personal supradimensionat, pe care trebuie sa-l mai si pastreze o perioada. Marea sperietoare este si nivelul pierderilor acestor societati, a caror restructurare a intarziat ani la rand. Pierderi care au crescut de la un an la altul si pe care le suporta din buzunar fiecare roman.
De exemplu, Rulmentul Brasov a incheiat anul trecut cu datorii de aproape 26 de milioane de dolari si creante de 6,6 milioane de dolari. In ceea ce priveste Siderurgica Hunedoara, aceasta are datorii totale de 260 de milioane dolari, de circa 20 de ori mai mari decat valoarea de piata a tuturor activelor. Potrivit APAPS, fiecare zi de functionare a combinatului se transforma in pierderi de 500.000 de dolari. Siderurgica urmeaza sa fie restructurata in trei unitati productive, operatiune care va fi insotita de 3.600 de disponibilizari.
La Tractorul, cei 6.800 de angajati au produs anul trecut circa 4.000 de tractoare la o capacitate de productie de 32.000 de tractoare/an. Compania MYO-O, proprietarul Semanatoarea, care negociaza cu APAPS pentru cumpararea producatorului de tractoare a solicitat in timpul discutiilor reducerea personalului cu circa 3.000 de persoane. Nici la Roman lucrurile nu stau mai bine. Anul trecut societatea, care are 8.600 de angajati, a livrat circa 700 de vehicule, unul dintre cei mai buni clienti fiind o alta companie de stat: SNP Petrom. 
Prin cele 19.000 de disponibilizari care se vor face, Autoritatea pentru Privatizare incearca sa faca mai atractive o parte din companiile cu mari pierderi care au ramas in portofoliul sau. "Societatile unde au fost anuntate disponibilizari masive de personal nu au alta solutie pentru a deveni atractive in vederea privatizarii si vor intra in faliment daca nu sunt privatizate", spunea Ovidiu Musetescu, ministrul privatizarii.
Restructurarea economiei nu se poate face fara somaj. Autoritatile romane vrand contrazica aceasta axioma economica, "n-au dat drumul" ratei somajului catre 14-15% in primii ani de reforma, asa cum s-a intamplat in Polonia, Ungaria sau Cehia, asa incat problema - realocarea fortei de munca in sectoare competitive, profitabile - nu s-a rezolvat in anii 1993 si 1994. Venirea alegerilor, in 1996, a facut ca intreprinderile de stat sa duduie - si de productie, dar si de pierderi. Ca urmare, a fost necesar al doilea val de restructurare. Aceasta, mai inalt (11,8% rata somajului in 1999), a curatat mai bine economia de intreprinderile cu pierderi.
Problema insa inca nu s-a rezolvat: reducerea numarului de salariati din companiile de stat este punctul cel mai sensibil al negocierilor cu Fondul Monetar International.
De altfel, cerintele FMI nu fac decat sa corecteze unele anomalii care se intalnesc in economia romaneasca, cum ar fi aceea ca sectorul privat realizeaza 70% din Produsul Intern Brut cu mai putin de jumatate din numarul de salariati din economie. Cu alte cuvinte, pentru un lucrator la stat care munceste cu aceeasi tragere de inima ca unul la patron - alti doi salariati ai bugetului chiar stau degeaba. Productivitatea lucratorilor condusi de un patron e cu atat mai semnificativa cu cat capitalul privat a ajuns abia anul trecut la 51% din economie.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO