Eveniment

Ce ne aşteaptă în 2018? Un mare avertisment: Salariile bugetarilor vor ajunge la 9% din PIB în 2018, ca în 2008. „Este o iresponsabilitate care mă sperie. Nu le mai e frică de nimic, îşi dau salarii, pensii şi beneficii de parcă bugetul ar fi un sac fără fund“.

Ce ne aşteaptă în 2018? Un mare avertisment: Salariile...

Autor: Adelina Mihai

05.12.2017, 00:08 7155

Cheltuielile cu salariile bugetarilor vor ajunge la 8,9% din PIB în 2018, în creştere faţă de nivelul de 8,3% din PIB în 2017 şi 7,5% din PIB în 2016, arată datele din proiectul de buget pentru anul viitor. Astfel, sa­lariile bugetarilor vor avea anul viitor cea mai ridicată pondere raportată la PIB din ulti­mii nouă ani, arată datele centralizate de ZF.

„Am mai trecut prin perioade în care s-au fă­cut abuzuri, dar nu în halul acesta în care să se dea astfel de salarii. Este o iresponsabilitate, o aro­ganţă şi o mitocănie care mă sperie. Nu le mai e frică de nimic, îşi dau salarii, pensii spe­cia­le şi beneficii de parcă bugetul ar fi un sac fără fund“, a spus Radu Furnică, pre­şedintele com­pa­niei de exe­cu­tive search Leader­ship Deve­lop­ment Solu­tions. El amin­teşte de fap­tul că România se află în­tr-o situaţie simi­la­ră cu cea a Greciei de di­na­in­te de criza financiară glo­ba­lă, un­de locuitorii încă su­fe­ră de pe urma irespon­sabili­tăţii politicienilor.

În 2009, cu un an înainte de tăie­rea cu 25% a salariilor bugetarilor în timpul gu­ver­nă­rii conduse de Emil Boc, salariile bugetarilor repre­zentau 9,5% din PIB.

În valori absolute, cheltuielile cu salariile ce­lor 1,2 milioane de angajaţi din sistemul bugetar vor reprezenta 81 mld. lei, cu 17% mai mult decât estimările pen­tru 2017 şi cu 42% peste chel­tuielile de personal înre­gis­trate în 2016.

Aşa s-a ajuns în situaţia în care unii angajaţi din primării au salarii nejustificat de mari. Cel mai recent caz care a ieşit la ivea­lă este al unei foste secretare din primăria co­munei Păuleşti (judeţul Satu Mare), care a încasat între 2015 şi 2016 venituri nete de 29.000 de lei, dintre care 6.000 de lei reprezenta salariul de bază, restul provenind din diverse sporuri, potrivit Mediafax. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO