• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Eveniment

Nicolae Ciucă dă asigurări: Guvernul României tratează finanţarea şi dezvoltarea sectorului apei ca pe o prioritate

Nicolae Ciucă dă asigurări: Guvernul României tratează finanţarea şi dezvoltarea sectorului apei ca pe o prioritate

Autor: Gabriel Pecheanu

26.07.2022, 15:04 36

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, marţi, prima întâlnire, în format extins, a Grupului de lucru interministerial pentru asigurarea abordării integrate a finanţărilor pentru sectorul apă-canal şi monitorizarea îndeplinirii condiţiilor specifice solicitate de COM în contextul cauzei 2018/2019.

„Trebuie să gestionăm mai eficient aceste investiţii la nivel naţional. Platforma din care faceţi parte va oferi posibilitatea instituţiilor guvernamentale şi autorităţilor locale să colaboreze şi să îşi coordoneze eforturile, fructificând împreună şansa oferită de banii europeni şi oferind românilor condiţii de viaţă la standarde necesare unui trai civilizat. Această abordare este cea mai potrivită pentru a susţine coerenţa dialogului pe care România îl poartă cu partenerii de la Comisia Europeană pe teme precum apa şi mediul. Sectorul apă-canal reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare pentru calitatea vieţii românilor şi pentru dezvoltarea economică a României. Guvernul României tratează finanţarea şi dezvoltarea sectorului apei ca pe o prioritate. Aducerea coordonării acestui Grupul de Lucru Interministerial la centrul Guvernului reprezintă un prim semnal în acest sens”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Potrivit Executivului, obiectivele grupului de lucru vizează, printre altele, identificarea exactă a situaţiei privind gradul de conformare la prevederile Directivei Consiliului 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman, ale Directivei Consiliului 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate, identificarea acţiunilor pentru atingerea ţintelor de conformare, inclusiv a resurselor financiare necesare, a responsabilităţilor şi a perioadei de timp necesare pentru implementarea acestora, informarea lunară a Guvernului în legătură cu progresele înregistrate, precum şi dificultăţile întâmpinate alături de soluţiile identificate, identificarea corectă şi completă a nevoilor de finanţare pentru sectorul apă-canal (inclusiv pentru localităţi sub 2000 de locuitori) şi realizarea unui plan de acţiuni concret cuprinzând paşii de urmat pentru asigurarea implementării proiectelor care răspund nevoilor identificate, inclusiv în contextul cauzei 2018/2109.

Guvernul menţionează că, în acest moment, România derulează sau are pregătite programe de finanţare pentru apă-canal de peste 10 miliarde euro, incluzând aici programele guvernamentale susţinute din fonduri europene (ceea ce rămâne de implementat din POIM Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, PODD Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă 2021-2027, alocarea de 1 miliard euro din PNRR) dar şi cele din bugetul naţional (Anghel Saligny, programele Administraţiei Fondului pentru Mediu) sau investiţiile preconizate ale operatorilor de apă şi ale autorităţilor locale.

„Acest Grup de lucru trebuie să genereze suport pentru decizii necesare rezolvări marilor probleme vizând investiţiile în sector precum durata mare de pregătire a aplicaţiilor pentru finanţare, durata mare de obţinere a autorizaţiilor şi avizelor, lipsa forţei de muncă specializate în rândul companiilor care proiectează şi execută sistemele de apă-canal, armonizarea nivelului calitativ al lucrărilor finanţate din diferitele programe, europene sau de la bugetul de stat, acoperirea cu finanţare a nevoilor comunităţilor sub 2.000 locuitori etc. La nivelul Guvernului României, Grupul a fost preluat prin intermediul Departamentului pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, sub coordonarea secretarului de stat Roxana Mînzatu”, conform comunicatului de presă.

La întâlnire au participat toţi actorii implicaţi în domeniu, fiind prezenţi miniştrii Tanczos Barna (MMAP) şi Atilla Cseke (MDLPA), reprezentanţi ai MIPE, MS, MDRAP, precum şi ai autorităţilor locale, operatorilor de apă şi firmelor de construcţii

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: