Eveniment

O mie de kilometri de cale ferată vor fi închişi şi alţi 4000 închiriaţi operatorilor privaţi

O mie de kilometri de cale ferată vor fi închişi şi alţi 4000 închiriaţi operatorilor privaţi

Autor: Neagu Lidia-Ileana

28.03.2011, 11:53 36

O mie de kilometri de cale ferată vor fi închişi şi alţi 4.000 vor fiînchiriaţi către operatori privaţi, a declarat luniministrul Transporturilor şi Infrastructurii, AncaBoagiu.

"Sunt 1.000 de kilometri pe care nu mai circulă niciun tren şi nuexistă bani pentru mentenanţă. Vom avea 5.000 de kilometri, dincare 1.000 kilometri se închid şi restul vor fi scoşi la licitaţie,iar firmele private vor opera şi se vor ocupa de întreţinerealiniilor. Reţeaua totalizează în prezent 20.000 de kilometri", aspus Boagiu la seminarul "Cum va arăta infrastructura României în 2013", organizat de ZiarulFinanciar.

Potrivit ministrului, companiile feroviare de stat au acumulat înultimii 10 ani datorii echivalente cu 1% din PIB, iar decizia de aînchide sau a închiria liniile de cale ferată va duce la scădereacosturilor cu mentenanţa ale CFR SA.

Întrebată când va fi pusă în aplicare, Boagiu a răspuns: "de îndatăce Guvernul va aproba listele cu liniile".
Ministrul a adăugat că în acest an CFR SA a primit de la bugetul destat 136 milioane euro, la care se adaugă 500 milioane euro dinfonduri europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO