Grigore Horoi, preşedintele Agricola Bacău: Dacă am face produs finit şi l-am exploata pe pieţele străine, în locul materiei prime, marjele de profit ale acestei industrii ar creşte şi implicit salariile. Nu avem experienţa altor ţări în acest domeniu, dar cu paşi mici vom reuşi.
Cu un salariu mediu de 1.985 lei net pe lună, un angajat din industria alimentară câştigă cu 57% mai mult decât un angajat cu salariul minim pe economie, dar cu 33% sub nivelul salariului mediu la nivel naţional.
Salariile angajaţilor din industria alimentară au crescut cu 13% din februarie anul trecut până în februarie anul acesta, de la 1.759 de lei, la 1.985 de lei, însă rămân printre cele mai mici salarii de pe piaţă, luând în calcul toate sectoarele, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Un angajat din industria alimentară câştigă cu 57% mai mult decât un angajat cu salariul minim pe economie (de 1.263 de lei net) şi cu 33% sub salariul mediu la nivel naţional (de 2.933 de lei net).
„Salariile sunt prea mici într-o industrie fundamentală pentru România, atât pentru producţia de hrană locală, cât şi pentru export. Noi facem produse cu valoare adăugată mică, pe care le exportăm. Dacă am face produse cu valoare adăugată mai mare, ar creşte marja de profit şi implicit salariile. Statul ar putea să facă o linie de sprijin pentru domeniul alimentar, prin care să prevadă creşterea salariilor, precum cea din OUG 114 pentru constructori“, spune Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni). Industria alimentară reprezintă o piaţă unde companiile realizează anual afaceri cumulate de peste 10 miliarde de euro şi un sector unde activează mai bine de 10.000 de firme.