Eveniment

O sancţiune uriaşă din partea Uniunii Europene: UE ar putea restrânge drepturile Rusiei în cadrul FMI

O sancţiune uriaşă din partea Uniunii Europene: UE ar...

Autor: Mediafax

04.03.2022, 16:55 1509

Oficialii Uniunii Europene analizează posibilitatea de a limita influenţa şi accesul Rusiei la finanţare în cadrul Fondului Monetar Internaţional, ca urmare a invaziei sale în Ucraina, au declarat şase oficiali pentru Reuters.

Acest scenariu aflat acum în discuţie ar spori presiunea asupra economiei şi sistemului financiar al Rusiei şi ar marca, de asemenea, un pas simbolic important, adâncind izolarea internaţională a Moscovei.

Una dintre opţiunile luate în considerare este eliminarea completă a Rusiei din instituţia care acţionează ca un creditor de ultimă instanţă, au spus oficialii, deşi unii au precizat că acest lucru s-ar dovedi dificil, dacă nu imposibil.

"Există o discuţie, dar scoaterea Rusiei în întregime este probabil nerealistă din cauza cvorumului necesar", a declarat un oficial de rang înalt din zona euro.

Alte opţiuni analizate includ suspendarea drepturilor de vot ale Rusiei, precum şi blocarea accesului acesteia la moneda specială a FMI, drepturile speciale de tragere (DST), au declarat oficialii.

Un purtător de cuvânt al FMI nu a comentat imediat.

Rusia a fost izolată din punct de vedere economic după ce forţele ruseşti au invadat Ucraina, în cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Moscova numeşte asaltul o "operaţiune specială".

Restricţiile FMI ar putea face parte dintr-o altă rundă de sancţiuni, în condiţiile în care războiul din Ucraina intră în a doua săptămână.

Rusia a fost deja lovită de îngheţarea activelor băncii sale centrale, interzicerea accesului în spaţiul aerian al UE, al Canadei şi al SUA, eliminarea mai multor bănci din sistemul internaţional de plăţi SWIFT şi sancţiuni împotriva unui grup de magnaţi ruşi.

Statele Unite şi UE sunt acum îngrijorate de faptul că Moscova, lipsită de o mare parte din rezervele sale de 630 de miliarde de dolari, ar putea avea acces la rezervele FMI de 17 miliarde de dolari pe care le-a primit anul trecut.

DST este o monedă a FMI bazată pe un coş de dolari, euro, lire sterline, yeni şi yuani. Pentru a cheltui cele 17 miliarde de dolari în DST, Rusia ar trebui să găsească ţări dispuse să facă schimbul valutar.

"Există o discuţie în curs de desfăşurare pentru a da afară Rusia din toate instituţiile financiare internaţionale", a declarat un al doilea oficial de rang înalt din zona euro.

Cu toate acestea, expulzarea completă a Rusiei din FMI ar putea să nu fie posibilă din punct de vedere legal, a declarat un alt oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO