Eveniment

O veste bună: Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca anunţă semnarea contractului pentru extinderea terminalului plecări

O veste bună: Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca...

Autor: Cosmin Pirv

09.02.2023, 15:34 234

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca anunţă semnarea contractului pentru extinderea terminalului plecări şi a platformei de staţionare a aeronavelor, proiect care va fi finalizat până la sfârşitul anului 2023.

Contractul a fost semnat cu o asociere de firme, iar termenul de finalizare este 31 decembrie 2023, a anunţat Aeroportul printr-un comunicat.

Proiectul presupune extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătraţi şi a platformei de staţionare a aeronavelor cu aproape 9.000 de metri pătraţi. Noile spaţii vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generaţie de tip standard C3, urmând a fi realizate două porţi de îmbarcare pentru zborurile externe şi o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.

În urma extinderii terminalului, Aeroportul Internaţional Cluj va avea o suprafaţă mai mare dedicată procesării pasagerilor, ceea ce va duce la creşterea gradului de confort.

Proiectul prin care se realizează extinderea terminalului şi a platformei pentru aeronave se află în analiză la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în vederea finanţării. Valoarea contractului este de 225.422.225,72 lei şi aproximativ aproximativ 60% reprezintă finanţarea din fonduri europene şi de la bugetul de stat.

„Investiţiile care se vor face la Aeroportul Internaţional Cluj ca urmare a semnării acestui contract vor asigura noi facilităţi pentru pasageri. Depunem toate eforturile pentru a obţine finanţare din fonduri europene pentru realizarea acestui obiectiv de investiţii”, a declarat Viorel Federiga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Cluj.

„Este un proiect foarte important având în vedere că în anul 2023 vom depăşi 3 milioane de pasageri şi estimăm creşteri ale traficului de pasageri şi pentru anii următori”, a spus David Ciceo, directorul aeroportului.

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a încheiat anul 2022 cu un număr de 2.645.000 de pasageri, cu 81% mai mult faţă de anul 2021. Raportat la anul 2019, înainte de pandemia Covid-19, Aeroportul Internaţional Cluj a recuperat 90% din traficul de pasageri, consolidându-şi poziţia de primul aeroport regional al ţării. Pentru 2023, se estimează un trafic de 3,1 milioane de pasageri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO