Eveniment

O veste bună pentru studenţii europeni: CE a lansat Erasmus+, un proiect de 28 mld. euro pentru sprijinirea mobilităţii şi educaţiei

O veste bună pentru studenţii europeni: CE a lansat...

Autor: Cosmin Pirv

25.03.2021, 14:05 74

Comisia Europeană (CE) a adoptat joi primul program anual Erasmus+ din perioada 2021-2027. Cu un buget de 28 de miliarde de euro, programul va finanţa proiecte de mobilitate în scopul învăţării şi de cooperare de care vor beneficia 10 milioane de europeni.

Potrivit unui comunicat al CE, scopul programului este de a favoriza şi mai mult incluziunea şi de a sprijini tranziţia ecologică şi digitală. De asemenea, Erasmus+ va sprijini rezilienţa sistemelor de educaţie şi de formare în contextul pandemiei.

„Faptul că bugetul Erasmus+ pentru următorii şapte ani aproape că s-a dublat demonstrează importanţa acordată în Europa educaţiei, tineretului şi învăţării pe tot parcursul vieţii. Erasmus+, derulat în 33 de ţări şi accesibil restului lumii prin intermediul activităţilor sale internaţionale, rămâne un program unic din punctul de vedere al dimensiunii, al sferei sale de aplicare şi al recunoaşterii de care se bucură la nivel mondial. Invit toate organizaţiile publice şi private care îşi desfăşoară activitatea în domeniile educaţiei, formării, tineretului şi sportului să consulte noile cereri de propuneri publicate şi să solicite finanţare. Graţie programului Erasmus+, vom face din Spaţiul european al educaţiei o realitate”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Noul program Erasmus+ oferă oportunităţi de efectuare a unor perioade de studiu în străinătate, a unor stagii, ucenicii şi schimburi de personal în toate domeniile educaţiei, formării, tineretului şi sportului. El este deschis şcolarilor, studenţilor din învăţământul superior, elevilor din învăţământul profesional, cursanţilor adulţi, schimburilor de tineri, lucrătorilor de tineret şi antrenorilor sportivi.

Pe lângă proiectele de mobilitate, care reprezintă 70 % din buget, noul program Erasmus+ investeşte şi în proiecte de cooperare transfrontalieră. Acestea pot fi realizate între instituţii de învăţământ superior, între şcoli, între instituţii de educaţie şi formare a cadrelor didactice, între centre de învăţământ pentru adulţi, între organizaţii de tineret şi sport, între furnizori de educaţie şi formare profesională şi între alţi actori din domeniul educaţiei.

Programul Erasmus+ este clasificat de europeni pe locul al treilea în topul celor mai bune rezultate ale UE, imediat după libera circulaţie şi pace. În ultimii treizeci de ani, peste 10 milioane de persoane din 33 de ţări (statele UE plus Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia şi Turcia) au participat la program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO