Eveniment

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, dat în urmărire internaţională

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, dat în urmărire internaţională

Autor: Andreea Traicu

14.06.2016, 16:43 7688

"Am solicitat urmărirea internaţională, instanţa nu s-a pronunţat în acest caz, în funcţie de decizia instanţei vom acţiona ca atare", declara marţi dimineaţă Bogdan Despescu, şeful Poliţie Române.

După câteva ore, Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea Poliţiei Române de emitere a unui mandat european de arestare preventivă în cazul omului de afaceri Elan Schwartzenberg, astfel că acesta a fost dat în urmărire internaţională, au declarat surse din cadrul Poliţiei pentru MEDIAFAX.

Fiind vorba despre o urmărire internaţională, anunţul de căutare a omului de afaceri va fi publicat şi pe site-ul Interpol, asta după ce luni poza acestuia a fost pusă pe site-ul Poliţiei Române la categoria persoanelor date în urmărire.

Procurorii anticorupţie au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai, fiind acuzat de complicitate la dare de mită, în solicitare DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală.

"În cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu cât şi în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)", precizeaza DNA într-un comunicat de presă.

"Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăţi offshore (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amândoi. Societatea off shore este o societate înmatriculată în Insulele Virgine Britanice care avea deschise conturi în Liechtenstein. Toate operaţiunile de transfer bancar erau ordonate de Schwartzenberg Emilian, în calitate de beneficiar real şi puse în executare de o altă persoană", mai explicau procurorii.

 
AFACERI DE LA ZERO