Eveniment

Omul de afaceri Ioan Niculae va fi eliberat condiţionat

Omul de afaceri Ioan Niculae va fi eliberat condiţionat

Autor: Mediafax

15.07.2016, 16:53 986

Ioan Niculae urmează să părăsească Penitenciarul Găeşti după ce Tribunalul Dâmboviţa a decis eliberarea condiţionată.

În 2 aprilie 2015, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe patronul grupului SC Interagro SA Ioan Niculae, la doi ani şi şase luni de închisoare în doarul "mită la PSD". În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac, la doi ani şi şase luni cu executare.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), arătau procurorii în rechizitoriu.

Ioan Niculae a fost trimis în judecată în luna aprilie într-un alt dosar al DNA, acesta fiind acuzat de cumpărare de influenţă, instigarea la evaziune fiscală şi la spălare de bani, pe când fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, este cercetat pentru trafic de influenţă. În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Nicoleta Toncea, preşedinte Interagro, pentru complicitate la evaziune fiscală şi la spălare de bani dar şi Viorel Bărac, director general al societăţii Interagro, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Omul de afaceri este cercetat şi în dosarul Romgaz - Interagro, instrumentat de DIICOT.

AFACERI DE LA ZERO