Eveniment

Opozitia ii cheama pe Tariceanu si Isarescu sa dea explicatii

28.01.2008, 18:29 11

O parte a opozitiei ii solicita premierului Calin Popescu-Tariceanu si guvernatorului Bancii Nationale Mugur Isarescu sa vina in Parlament pentru a prezenta un plan de redresare economica - pe fondul slabirii leului in raport cu euro si dolarul si a majorarii de catre BNR a dobanzii de referinta.
In bancile opozitiei se vorbeste de criza ("Actuala criza este foarte serioasa" - Mircea Geoana, presedintele PSD); "Situatia economica este dezastruoasa" - Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L). Astfel de luari de pozitie au venit pe fondul incercarilor Bancii Nationale de a demonstra ca nu se poate vorbi despre o criza, ci, eventual, despre o situatie mai delicata, trecatoare ("Leul are forta de redresare", spune Isarescu).
Prezenta in Parlament a premierului si a guvernatorului a fost solicitata de liderii PD-L care au vorbit despre un "dezastru economic". In aceeasi vreme, PSD a prezentat propria-i viziune asupra unui plan de redresare care necesita, potrivit lui Mircea Geoana, modificarea Legii bugetului si a Codului fiscal si care ar presupune ca BNR sa reduca cu 0,75% rata dobanzii de referinta, acum la 8%. PSD mai cere reducerea TVA la 5% la alimentele de baza, inghetarea pentru sase luni a preturilor la utilitati si cresterea TVA la 25% pentru produsele de lux.
Raspunsul Guvernului a venit rapid: bugetul nu va fi modificat, iar Romania nu este in criza. Insa nici premierul, nici Isarescu nu si-au exprimat dorinta de a explica Parlamentului situatia. Daca Parlamentul va solicita prezenta celor doi in fata Legislativului, acest lucru se poate petrece la reluarea lucrarilor acestui for, dupa 1 februarie.
Nu este clar ce explicatii ar putea fi date in Parlament, altele decat s-au dat pana in prezent - de pilda, guvernatorul admite ca deprecierea leului este cauzata de iesirea capitalurilor volatile, dar, adauga el, cheltuielile foarte mari (peste 1% din PIB) pe care administratia le-a facut in ultimele saptamani ale anului trecut au avut un rol insemnat in slabirea leului.
Daca premierul si guvernatorul vor ajunge sa dea explicatii in Parlament, nu se stie insa daca un eventual plan pe care cei doi il vor prezenta va fi supus votului. In opinia lui Stolojan, "un astfel de program necesita sa fie insusit, daca se poate, de toate partidele politice". In plan practic insa nu exista nici norma, nici cutuma pentru un vot al Parlamentului. Eventual, Guvernul isi poate angaja raspunderea pe un astfel de plan, dar acest lucru poate atrage dupa sine o motiune de cenzura.
Ultima data guvernatorul BNR a fost in Parlament (la Comisiile de buget-finante) la discutatea bugetului pentru 2008 si a pledat pentru o politica fiscala prudenta, indemnandu-i pe parlamentari sa nu modifice proiectul intr-un sens populist, in conditiile in care anul acesta este unul electoral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO