Eveniment

Oprescu aduce profesori universitari pentru a justifica gropile din asfalt

28 de bulevarde cu gropi în Capitală. Oprescu aduce profesori universitari pentru a justifica gropile din asfalt

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu spune că gropile au apărut cu precădere pe bulevardele care nu au mai fost reabilitate din perioada 2004-2008

Autor: Andreea Neferu

20.02.2012, 00:04 285

Drumarii au intervenit pe 28 de mari artere şi străzi din Capitală pentru a turna plombe peste gropile apărute în urma operaţiunilor de deszăpezire, a declarat Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, în cadrul comandamentului de iarnă ce a avut loc ieri. Numărul acestora a scăzut însă faţă de anul 2011, când în urma unui inventar realizat de Admi­nistraţia Străzilor, 49 de străzi aveau gropi după perioada de iarnă.

Oprescu a mai spus că gropile apărute pe carosabil în această iarnă se află în special pe bulevardele care nu au mai fost reabilitate din perioada 2004-2008, aşa cum sunt Barbu Văcărescu sau Dacia, şi că, cel puţin pentru moment, gropile vor fi astupate cu mixtură sticabilă rece, ca metodă provizorie, urmând să fie reasfaltate când vremea se va încălzi.

La comandamentul de iarnă al Primăriei Capitalei a venit şi Elena Diaconu, profesor în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, care a explicat că o comparaţie între drumurile din România şi cele din alte ţări europene precum Franţa sau Austria nu este potrivită, în contextul în care climatul local, cu temperaturi de peste 60 de grade la sol pe timp de vară şi -25 de grade pe timp de iarnă produce dilataţii şi contracţii foarte mari, lucru care conduce la degradarea accentuată a asfaltului.

Elena Diaconu a mai spus că în urma controalelor şi expertizelor privind mixturile asfaltice folosite în Bucureşti, s-a constatat calitatea conformă a acestora.

Atât primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cât şi viceprimarul PDL-ist Mircea Raicu au ieşit ieri, separat, cu declaraţii despre starea infrastructurii rutiere din Bucureşti, acesta din urmă făcându-l responsabil pe Oprescu pentru străzile "care arată ca după bombardament" şi cerând demiterea şefei de la Administraţia Străzilor, Alina Roman, pentru "management defectuos".

Raicu a arătat că Oprescu a anulat în 2008, când a venit la conducerea Primăriei Generale, toate contractele de întreţinere a drumurilor pentru că erau prea costisitoare, însă la finalul lui 2010, Oprescu a anunţat că vrea să achiziţioneze de urgenţă servicii de întreţinere, contracte care în prezent se află în vizorul Consiliului Concurenţei.

"Oprescu a cheltuit în trei ani de mandat mai mult decât au cheltuit în perioada 2000-2008, pe ambele mandate, adunat, Traian Băsescu şi Adrian Videanu", a spus Raicu, care nu a răspuns însă întrebărilor jurnaliştilor privind sumele care s-au cheltuit pentru întreţinerea străzilor bucureştene în intervalul 2000-2008, respectiv mandatul lui Oprescu.

Mircea Raicu a propus înfiinţarea unor comisii de anchetă la nivelul Administraţiei Străzilor, al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, dar şi al Direcţiei de Transport din cadrul Primăriei Generale.

Viceprimarul a discutat şi despre investigaţia Consiliului Concurenţei cu privire la trucarea unor licitaţii de întreţinere a străzilor în Bucureşti.

"Dacă există cineva care crede că firmele nu s-au înţeles între ele, e cel puţin naiv", a spus Raicu.

Unsprezece companii de construcţii, printre care Tehnologica Radion, controlată de Theodor Berna, Euro Construct Trading 98 (Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu), Straco Grup (Alexandru şi Traian Horpos), Delta ACM 93 (Florea Diaconu) sau Strabag (Austria), se află sub lupa Consiliului Concurenţei privind o posibilă înţelegere de a participa cu oferte trucate la licitaţiile de întreţinere şi administrare a străzilor din Capitală în valoare de 347 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO