Eveniment

Pacuraru: Aducerea romanilor care lucreaza in strainatate este un subiect delicat

24.12.2007, 17:45 24

Ministerul Muncii a bifat in acest an reducerea ratei somajului, majorarea pensiilor si a salariului minim pe economie, insa nu a castigat inca lupta cu sistemul public de pensii si cu aducerea in tara a romanilor care lucreaza in strainatate, a declarat ministrul muncii Paul Pacuraru.
"In 2007, somajul a ajuns undeva la 4%, unele judete avand doar un somaj rezidual, iar in marile aglomerari urbane nu mai avem somaj deloc, dimpotriva, avem deficit de forta de munca", a explicat ministrul.
Salariul minim, care, potrivit Programului de guvernare, ar fi trebuit sa fie majorat cu 60%, a depasit acest nivel, potrivit demnitarului. "In 2004, salariul minim era 280 de lei, acum este 500 de lei, deci avem o crestere de 78%, practic salariul minim aproape s-a dublat, incepand cu 1 ianuarie 2008, fata de 2004, iar fata de 2007 avem o crestere de 28,2%", a mai spus Pacuraru.
Demnitarul admite totusi ca si in aceste conditii Romania continua sa se numere printre tarile europene cu cele mai mici salarii minime. El a subliniat ca, in general, salariile s-au dublat fata de 2004. Astfel, potrivit ministrului, salariul mediu a crescut de la doua sute si ceva de euro la 450-460 de euro.
Ministrul recunoaste ca cea mai grea problema sociala este sistemul public de pensii si faptul ca avem o rata de dependenta "catastrofala", adica de unu la unu.
O alta preocupare a ministerului in acest an a vizat aducerea acasa a romanilor plecati sa munceasca in strainatate. Elaborarea unei strategii in acest sens a inceput inca din vara, dar ea nu a fost finalizata nici acum.
"Aducerea romanilor in tara este un subiect delicat. Chiar daca in Romania conditiile de salarizare s-au imbunatatit foarte mult, aceeasi munca este de doua ori mai utila pentru cel care munceste in Italia, Spania, Grecia sau oriunde altundeva. Exista un obstacol important, faptul ca dincolo oferta este de doua ori mai buna decat ofera piata muncii din Romania", a declarat Pacuraru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO