♦ Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei, afirma că circa 1 milion de elevi din România învaţă în şcoli din mediul rural unde internetul nu permite desfăşurarea în bune condiţii a cursurilor online ♦ Ministrul educaţiei spune că nu are date despre câte dintre cele 4.847 de şcoli şi grădiniţe de stat şi private care au început cursurile în format fizic de luni sunt din mediul rural ♦ Pentru ca elevii din şcolile din mediul rural unde rata de vaccinare a personalului este mică să poată să aibă acces la educaţie, Ministerul Educaţiei abia acum pregăteşte o măsură: Unde rata de incidenţă este mai mică de 3 la 1.000 de locuitori să se renunţe la pragul de 60% de persoane vaccinate.
Luni s-au întors în sălile de clasă circa 2 milioane de elevi şi preşcolari din 4.847 de şcoli şi grădiniţe de stat şi private unde rata personalului a depăşit 60%. Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că nu există o centralizare despre câte dintre aceste şcoli care s-au deschis cu prezenţă fizică ieri sunt din mediul rural.
„Vom avea date relevante când vom primi situaţia detaliată la nivel de structuri“, a spus Sorin Cîmpeanu, pe un grup dedicat jurnaliştilor acreditaţi la Ministerul Educaţiei.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirma anterior că aproximativ 1 milion de elevi din România învaţă în şcoli din mediul rural unde infrastructura de internet nu permite desfăşurarea în bune condiţii a cursurilor online şi că doar unu din cinci profesori este pregătit pentru predarea în mediul online.
„Un neajuns este că există localităţi în care rata de infectare este de zero sau tinde spre zero, în care avem foarte puţine cazuri de infectare, dar şi foarte puţine cazuri de persoane vaccinate. În acele localităţi izolate se înregistrează şi cele mai mari dificultăţi din perspectiva educaţiei şi din perspectiva specifică a predării online, se înregistrează dificultăţi din perspectiva accesului la internet, din perspectiva disponibilităţii dispozitivelor electronice, din perspectiva specifică a predării online. Despre partea de evaluare online nici nu are rost să mai discutăm“, a declarat Cîmpeanu la finalul şedinţei de guvern de ieri.
Pentru ca elevii din şcolile din mediul rural unde rata de vaccinare a personalului este mică să poată să aibă acces la educaţie, Ministerul Educaţiei abia acum pregăteşte o măsură: unde rata de incidenţă este mai mică de 3 la 1.000 de locuitori să se renunţe la pragul de 60% impus personalului din unitatea de învăţământ. „În aceste condiţii, am înaintat o propunere către guvern şi către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care să poată fi completat ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii cu titlu de excepţie pentru localităţile unde rata de incidenţă este mai mică de 3 la 1.000 de locuitori să se renunţe la pragul de 60% de persoane vaccinate în şcoala sau grădiniţa care funcţionează în acea localitate. Acest lucru face obiectul următoarei şedinţe CNSU de la finalul acestei săptămâni şi va ţine cont de evoluţia epidemiologică“, a detaliat ministrul.
Ministerul Educaţiei a anunţat, vineri, că se vor desfăşura cursuri cu prezenţă fizică în şcolile şi grădiniţele în care rata de vaccinare anti-COVID a întregului personal este de peste 60%. În situaţia în care vor fi probleme legate de resursa umană sau de infrastructură, indiferent dacă rata de vaccinare a personalului este de peste 60%, există în continuare posibilitatea ca şcolile respective să solicite desfăşurarea cursurilor online.
„Am susţinut, susţin şi voi susţine importanţa deschiderii şcolilor şi grădiniţelor cu prezenţă fizică. Am avut de optat pentru două variante: prima variantă a fost păstrarea tuturor grădiniţelor şi şcolilor închise, iar varianta a doua a fost să fie deschise toate şcolile şi grădiniţele. Nu am considerat acceptabilă prima variantă, dar nici cea de-a doua nu era un acceptabilă deoarece ar fi negat situaţia epidemiologică gravă. Am avut nevoie de un criteriu de departajare. Acest criteriu a fost rata de vaccinare din rândul personalului din şcoli şi grădiniţe. Acest criteriu nu este ideal, el are o serie de neajunsuri, dar este un criteriu care contribuie la creare unui mediu mai sigur în şcoli şi grădiniţe“, a explicat decizia Sorin Cîmpeanu.
Cele 4.847 de şcoli şi grădiniţe de stat şi private care au început cursurile cu prezenţă fizică luni au peste 2 milioane de elevi şi preşcolari şi reprezintă 68% din numărul total al şcolilor şi grădiniţelor cu personalitate juridică, conform datelor de la Ministerul Educaţiei.