Eveniment

Parlamentarii nu vor accize mari la bunurile de lux. Guvernul avea alta parere

18.12.2003, 00:00 29



Parlamentul a hotarat sa incurajeze importurile de bunuri de lux precum iahturi, barci cu motor, arme de vanatoare si arme de uz individual, aparate video, dublu radiocasetofoane, camere video, aparate fotografice numerice si pentru unele tipuri de autoturisme prin reducerea nivelului accizelor prevazute in varianta initiala a Codului Fiscal. Acesta tocmai dupa ce guvernul a anuntat ca intentioneaza majorarea accizelor la bunuri de lux pentru reducerea deficitului comercial.



Senatorii si deputatii au cazut ieri de acord asupra formei finale a Codului fiscal. Potrivit acesteia, nivelul de accizare pentru iahturi si barci cu motor pentru agrement va fi de 25%, respectiv 50% pentru arme de vanatoare si arme de uz individual, in loc de 70% cat stabilise Camera Deputatilor



In acelasi context, a fost stabilit un nivel de 15% al accizei pentru aparatele video de inregistrat sau de reprodus, combinele audio si pentru dublu radiocasetofoane cu redare de pe banda magnetica sau compact disc. Deputatii propusesera in aceste cazuri o acciza de 20%, insa varianta lor a cazut la mediere.



De asemenea, aparatele de luat imagini fixe, alte camere video cu inregistrare si aparatele fotografice numerice vor fi accizate cu 25% si nu cu 30% cat propusese Camera Deputatilor.



Pentru autoturismele noi, cu capacitatea cilindrica intre 2001 si 2500 cm cubi, accizele vor fi de 6%, respectiv de 9%, pentru cele cu capacitatea peste 2500 cm cubi, iar pentru cele rulate de 18%, respectiv 27% desi deputatii propusesera o crestere de circa 66% a accizelor respective.



Deputatii propusesera cresteri similare la accizele pentru autoturismele echipate cu motor Diesel, dar, dupa mediere, au ramas tot variantele adoptate in Senat.



Daca aceste autoturisme au capacitatea cilindrica intre 2001 si 2500 cm cubi, acciza este de 3% la cele noi si de 9% la cele rulate pentru a ajunge la autoturismele cu cilindre de peste 3100 cm cubi la 9%, respectiv 27%.



In urma medierii, deductibilitatea cheltuielilor de transport si cazare efectuate de catre salariati si administratori, precum si a celor pentru marketing, studii de piata, participare la targuri si expozitii a fost conditionata de Parlament de obtinerea de profit in execitiul curent si/sau din anii precedenti.



Cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de angajatii cu functii de conducere si administrare a unei companii vor fi deductibile limitat, la cel mult un singur autoturism pentru fiecare persoana fizica cu astfel de atributii.



Pentru a fi deductibile fiscal, cheltuielile cu parcul de autoturisme va trebui sa fie justificate cu documente legale. Incepand de anul viitor, Fiscul nu va recunoaste drept deductibile cheltuielile cu serviciile de management consultanta si asistenta pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestarii acestora in scopul desfasurarii activitatii si pentru care nu sunt incheiate contracte.



In privinta datelor de declarare si plata a impozitului pe profit, Parlamentul a stabilit ca pesoanele juridice care definitiveaza pana la data de 15 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior, depun declaratia anuala de impozit pe profit si platesc impozitul aferent pana la data de 15 februarie, inclusiv, a anului urmator.



Cheltuielile pentru reabilitarea locuintei de domiciliu, acceptate ca deductibile in limita sumei de 15 milioane de lei anual, au de fapt destinatia restransa la reducerea pierderilor de caldura, conform unor proceduri care urmeaza sa fie stabilite.



De asemenea, pierderile inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007 din creante neincasate vor fi recunoscute ca deductibile numai in urma inchiderii procedurii de faliment a debitorilor pe baza unei hotarari judecatoresti.



O data adoptata forma finala a Codului de catre Parlament, Ministerul Finantelor poate trece la definitivarea normelor de aplicare care risca sa apara cu intarziere.



Codul fiscal urmeaza sa analizat in vederea promulgarii de presedinte Ion Iliescu pentru a intra in vigoare la 1 ianuarie 2004. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO