Eveniment

Patronatele au început o campanie pentru reducerea TVA la carne la 5%

Patronatele au început o campanie pentru reducerea TVA...

Autor: Liviu Iancu, Iulian Anghel

18.04.2014, 00:04 71

Patronatele din agricultură cer reducerea cotei de TVA la carne şi produse din carne de la 24% la 5% şi pornesc o campanie în acest sens, motivând că ar scădea astfel evaziunea fiscală în domeniu, estimată acum la peste 450 de milioane de euro.

Deşi la nivelul administraţiei centrale nu a fost făcut un bi­lanţ, patronatele argumetează că efectul reducerii, în sep­tem­brie trecut, a TVA de la 24 la 9% la produsele de panificaţie a fost unul vizibil. Producţia fiscalizată la făină a crescut cu 25%, iar la pâine cu 20% în perioada septembrie-februarie.

„După 1 septembrie, când a scăzut TVA la pâine, pre­ţu­rile s-au diminuat cu 12%. În perioada septembrie - februarie, peste 150.000 de tone de pâine şi produse de panificaţie au fost fiscalizate în plus. Am ieşit la suprafaţă cu această can­tita­te“, a declarat ieri Aurel Popescu, preşedintele patro­na­tu­lui Rompan. Este argumentul pentru care şi cei din industria cărnii cer reducerea TVA, iar, în toamna trecută, respon­sa­bilii guvernamentali au spus că vor examina o astfel de ipo­te­ză în funcţie de rezultatul reducerii Taxei pe Valoarea Adăugată la produsele de panificaţie.

România se numără printre ţările cu cea mai mare TVA la carne, dar se găseşte la coada clasamentului pri­vind veniturile în Uniunea Europeană, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparaţie cu cel din Marea Britanie, unde TVA la carne este zero, este de 6 ori mai mic, se plâng patronatele.

„Un calcul simplu arată că dacă un român cu un salariu mediu net ar cheltui toţi banii pe care îi câştigă pe mâncare şi-ar permite să cumpere 16 coşuri de alimente de bază lunar (pâine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe când un polonez îşi permite să cumpere 25, iar un britanic aproape 50“, se arată în analiza făcută de şase patronate din agricultură, prin­tre care se numără Romalimenta, Asociaţia Română a Cărnii de Porc şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România.

Conform sursei citate, un român plăteşte 4,11 euro pentru un kilogram de carne din piept de pui dezosat, faţă de 3,80 de euro, cât plăteşte un polonez. Explicaţia este că în Polonia TVA este de doar 5% la carne şi preparatele din carne, iar în România este 24%.

La începutul anului, atunci când în Ungaria a fost redusă cota TVA pentru carnea de porc de la 27% la 5%, marii procesatori din vestul României au început să cumpere carne de peste graniţă, pentru că este mai ieftină.

„Crescătorii din zonă, care sunt acum ameninţaţi de faliment, aşteaptă ca statul să ia măsuri pentru ameliorarea situaţiei“, au spus reprezentanţii patronatelor.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a declarat că patronatele au lansat campania de reducere a TVA pentru că procesatorii nu pot creşte producţia din cauza impozitelor ridicate.

Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, crede că dacă TVA ar scădea la 5%, s-ar elimina evaziunea şi ar creşte producţia.

„Eu cred că sectorul zootehnic nu mai rezistă cu TVA de 24%. Dacă nu luăm măsuri urgente, nu e exclus să nu mai avem animale şi să mâncăm carne din import“, a afirmat Van.

Şi reprezentanţii crescătorilor de porci din România spun că din cauza TVA mare, în România intră carne de porc din import care acoperă aproape jumătate din consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO