Eveniment

Persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora sunt scutiţi de plata rovinietei, după intrarea în vigoare a noii legislaţii

Persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora sunt...

Autor: Alexandra Cepăreanu

27.08.2018, 14:23 4426

Persoanele cu handicap şi însoţitorii sau asistenţii lor sunt scutiţi de plata rovinietei, taxă de utilizare a drumurilor naţionale, potrivit textului de Lege nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Dacă în urmă cu câţiva ani persoanele cu dizabilităţi beneficiau de scutirea plăţii rovinietei doar dacă autovehiculele lor erau adaptate handicapului pe care îl aveau, în prezenta lege se arată că atât ei cât şi însoţitorii sau asistenţii lor sunt scutiţi de plata rovinietei.

Cum arată oraşul construit cu 40 de miliarde de dolari care trebuia să fie o minune tehnologică dar în schimb el arată ca Cernobîl - GALERIE FOTO

Sozopol, Saint-Tropez de lângă România. Staţiunea superbă pe care o vizitează milioane de străini in fiecare an - GALERIE FOTO

„Persoanele cu handicap, precum şi însoţitorii sau, după caz, asistenţii personali ai acestora, deţinători de autoturisme, beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale”, scrie în Legea nr. 448/2006.

De asemenea, normele de aplicare a legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap spun că persoanele cu dizabilităţi sau cele care le însoţesc pot solicita o rovinietă gratuită prin depunerea unei cereri şi copii după documentul care atestă încadrarea în grad de handicap, actul de identitate şi certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a maşinii.  

De asemenea, însoţitorii acestora trebuie să depună şi un document din care să rezulte că acesta este însoţitor, asistent personal sau că asigură transportul persoanei cu dizabilităţi.

Potrivit actului normativ, documentele necesare şi cererile pentru obţinerea rovinietei se depun la primăria din localitatea în care  locuieşte persoana cu handicap sau la sediile direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene sau la cele din sectoarele municipiului Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO