Eveniment

Ponta, înainte de a pleca la summitul UE pe energie: Suntem între ciocanul Mittal şi nicovala Bruxellesului

Victor Ponta, premierul României: Mai pe româneşte, vrem energie regenerabilă, dar vrem să ţinem costurile pentru industrie şi pentru populaţie în limitele acceptabile, pentru că altfel degeaba avem energie verde, dar nu are cine s-o mai consume. Foto: AFP

Victor Ponta, premierul României: Mai pe româneşte, vrem energie regenerabilă, dar vrem să ţinem costurile pentru industrie şi pentru populaţie în limitele acceptabile, pentru că altfel degeaba avem energie verde, dar nu are cine s-o mai consume. Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel, Alexandru Moise

21.05.2013, 21:27 711

Miliardarul indian Lakshmi Mittal, proprietarul grupului ArcelorMittal, a discutat săptămâna trecută la Bucureşti cu premierul român soluţii de reducere a costurilor plătite de combinatul siderurgic de la Galaţi (aflat în proprietatea grupului), iar ieri, cu o zi înainte de summitul UE, Victor Ponta a susţinut că omul de afaceri indian a evocat retragerea din Europa din cauza preţului prea mare la energie.

În vizita sa în România Mittal s-a interesat punctual de poziţia pe care o va avea România la summitul UE de astăzi, iar premierul a susţinut ieri, citat de Mediafax: „Întreaga companie (ArcelorMittal) în Europa are o problemă cu creşterea preţului la energie, or, aici politicile interne pe care le vom aplica sunt de sprijinire a uzinei de la Galaţi, dar este nevoie şi de coordonare pe plan european, pentru că, dacă se impune să adoptăm anumite reguli, suntem între ciocan şi nicovală, între interesul de a ne menţine aici fabricile şi infringementul de la Bruxelles“, a spus Ponta, citat de Mediafax. Premierul a spus că Mittal nu a evocat direct retragerea din România: „A vorbit despre posibilitatea de a se retrage din Europa“.

Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au stabilit mandatul cu care şeful Guvernului merge astăzi la Bruxelles, pe fondul dificultăţilor pe care le înregistrează companiile europene ca urmare a majorării preţului energiei.

Ponta a declarat ieri că mandatul pe care l-a primit de la Băsescu se referă la energiile regenerabile, la protecţia consumatorului vulnerabil, la surse neconvenţionale de energie şi la interconectarea energetică regională.

Dar dacă energia regenerabilă este o afacere profitabilă pentru companiile de profil, ea începe să devină extrem de costisitoare pentru unele companii mari consumatoare precum ArcelorMittal, şi aici este sensul presiunilor făcute de marii consumatori de energie pentru regândirea politicilor de preţuri.

„Primul obiectiv este acela de a integra România şi de a alinia politica României în domeniul energiilor regenerabile la media europeană şi aici decizia noastră este de a susţine în continuare energia verde, însă păstrând un echilibru cu sustenabilitatea economică. Mai pe româneşte, vrem energie regenerabilă, dar vrem să ţinem costurile pentru industrie şi pentru populaţie în limitele acceptabile, pentru că altfel degeaba avem energie verde, dar nu are cine s-o mai consume“, a spus Ponta.

Un alt element de negocire conţinut de mandatul primit de premier pentru Bruxelles se referă la protejarea consumatorului vulnerabil în faţa creşterilor de preţuri la energie.

Premierul a enu­merat şi două obiec­tive importante pentru România: conducta de transport de gaz Nabucco şi interconectarea energetică submarină cu Turcia, pentru care spune că doreşte să obţină sprijin european, acestea fiind de asemenea elemente ale mandatului cu care va merge la Consiliul European.

Înainte de întâlnirea cu Lakshmi Mittal de săptămâna trecută, premierul anticipase poziţia acestuia: „Mittal, ca toţi producătorii din Uniunea Europeană, are o mare preocupare faţă de deciziile pe care Uniunea Europeană le va lua la Consiliul European pe energie. Ei spun aşa: Europa, dacă nu reduceţi preţurile la energie şi continuaţi să le creşteţi, nu mai suntem competitivi, ne ducem în China, în Africa, în altă parte, pentru că în Europa nu mai suntem competitivi“.

Într-o scrisoare adresată săptămâna trecută liderilor UE, preşedintele Comisiei Europene Manuel Durao Barroso afirmase că preţurile la energie variază considerabil între statele membre ale UE pentru că piaţa este fragmentată.

„Neexploatarea avantajelor pe care le prezintă eficienţa energetică presupune pentru întreprinderi şi consumatori costuri mai mari decât e nevoie pentru a se aproviziona cu energie. Deţinem parţial soluţia la problema preţurilor ridicate la energie – trebuie să finalizăm piaţa internă a energiei şi să punem în aplicare legislaţia existentă.“

Potrivit şefului Comisiei, este nevoie ca statele membre să îşi coordoneze mai bine poziţiile cu privire la importanţa tot mai mare a surselor regenerabile de energie şi să existe o poziţie echilibrată, la nivelul Uniunii, cu privire la exploatarea po­ten­­ţialului hidro­carburilor ne­conven­ţio­nale.

„Toţi aceşti factori sunt decisivi pentru a asigura o competitivitate sporită a întreprinderilor noastre, pentru a stimula creş­terea durabilă, pentru a răs­punde mutaţiilor intervenite în peisajul energetic mondial şi pentru a ţine sub control creşterea preţurilor.“

Mandatul premierului la summitul UE

  • Alinierea politică a României în domeniul energiilor regenerabile la media europeană. Decizia României este de a susţine în continuare energia verde, însă păstrând un echilibru cu sustenabilitatea economică.
  • Protejarea consumatorului vulnerabil în faţa creşterilor de preţuri la energie.
  • România susţine exploatarea energiilor neconvenţionale.
  • România susţine interconectarea energetică submarină cu Turcia, cu bani de la UE.
  • Va sprijini o decizie mai rapidă în cazul realizării proiectului Nabucco – conducta de aprovizionare a Europei cu gazul din Azerbaidjan.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO