Eveniment

Un nou posibil conflict: Marea Britanie trimite o navă militară în Guyana după revendicarea teritoriului de către Venezuela. Nava de patrulare se va deplasa în semn de sprijin pentru fosta colonie, în timp ce Caracas încearcă să obţină regiunea bogată în petrol

Un nou posibil conflict: Marea Britanie trimite o navă...

Autor: Ştefan Stan

26.12.2023, 18:00 6324

Marea Britanie va desfăşura o navă de patrulare navală în largul Guyanei, în semn de susţinere pentru fosta colonie britanică, în timp ce aceasta se confruntă cu o revendicare teritorială din partea vecinului său mai puternic, Venezuela, potrivit FT. 

Desfăşurarea are loc în urma demersurilor lui Nicolás Maduro, preşedintele socialist revoluţionar al Venezuelei, de a revendica vasta regiune Essequibo, bogată în minerale, care se învecinează cu ţara sa, dar care face parte din Guyana de mai bine de un secol.

Decizia Marii Britanii de a trimite HMS Trent la sfârşitul acestei luni este o dovadă semnificativă de sprijin pentru guvernul din capitala Guyanei, Georgetown.

Ea vine la câteva zile după ce Lordul David Cameron, ministrul de externe, a declarat că Marea Britanie va "continua să lucreze cu partenerii din regiune pentru a se asigura că integritatea teritorială a Guyanei este menţinută şi pentru a preveni escaladarea".

David Rutley, un ministru britanic de externe, a vizitat Guyana săptămâna trecută pentru a se întâlni cu preşedintele Irfaan Ali şi a subliniat "sprijinul fără echivoc" al guvernului britanic pentru integritatea teritorială a Guyanei după revendicarea venezueleană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO