Eveniment

Premierul Ciucă: Vârsta de pensionare creşte la 65 de ani şi pentru militari, diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele. Impozitul pentru pensiile speciale ajunge la 30%

Vârsta de pensionare creşte la 65 de ani şi pentru militari, magistraţi şi diplomaţi  / Impozit de 30% pentru pensiile speciale

Autor: Petru Mazilu

30.05.2023, 14:47 1118

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre amendamentele depuse la Parlament care vizează pensiile speciale.Pensia fiecărui cetăţean trebuie să reflecte importanţa muncii sale de o viaţă şi contribuţia la sistemul public, a spus premierul. 

Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR, a declarat luni Nicolae Ciucă.

Premierul a oferit detalii despre amendamentele asumate de guvernanţi.

„Se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepţiile. Pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani. Acelaşi principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eşalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariaţi – diplomaţi, funcţionari parlamentari, angajaţii Curţii de Conturi. Se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice”, a transmis Nicolae Ciucă.

Premierul mai susţine că veniturile din pensie trebuie să fie proporţionale contribuţiei la sistemul public, astfel încât nicio pensie de serviciu să nu depăşească venitul obţinut în perioada de activitate.

„Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va creşte eşalonat la 300 de luni. Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari. Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi excede aplicării principiului contributivităţii. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivităţii, esenţial în legea pensiilor publice”, a mai anunţat Ciucă.

Printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraţilor odată cu creşterea indemnizaţiilor brute lunare ale judecătorilor şi procurorilor aflaţi în activitate. În plus, se va iniţia la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistraţi, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o iniţiativă privind recalcularea pensiilor magistraţilor, aflate în plată, pentru a elimina inechităţile generate de diferenţele de venituri, a explicat Ciucă.

Amendamentele au fost formulate în urma discuţiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles şi completează pachetul de reforme pe care România trebuie să şi-l asume în acest an prin PNRR, a precizat Ciucă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO