Eveniment

Premierul Dăncilă vrea un ”refresh” pentru UE: Proiectul european are nevoie de un nou impuls. S-a ajuns la slăbirea încrederii populaţiei

Premierul Dăncilă vrea un ”refresh” pentru UE:...

Autor: Diana Grigore

21.03.2019, 11:53 185

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că dezechilibrele din ultimii ani au condus la slăbirea încrederii populaţiei în proiectul european şi că acesta are nevoie de un nou impuls, fiind una din priorităţile Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene.

„Uniunea Europeană, în ultimii ani, s-a confruntat cu o serie de dezechilibre ce au condus la slăbirea încrederii populaţiei în proiectul european şi în capacitatea acestuia şi a noastră, ca politicieni, de a găsi cele mai bune soluţii pentru prosperitate, securitate şi justiţie socială. Între acestea, un rol major l-a avut criza migraţiei, care a generat tensiuni la nivel european, care la rândul lor au dus la dezvoltarea unor curente xenofobe, a euroscepticismului, a populismului, precum şi a unor curente politice radicale. Aş dori să menţionez, de asemenea, problema deficitului de încredere şi raportată la contextul fenomenului interferenţelor externe în derularea proceselor noastre electorale, deopotrivă europene şi la nivelul statelor membre, precum şi în contextul intensificării propagării ştirilor false şi a dezinformării”, a declarat Viorica Dăncilă, la deschiderea evenimentului ”E!SHARP LIVE 2019 – What does Europe mean to Europe?”.

Premierul a adăugat că România face eforturi pentru combaterea ştirilor false şi a dezinformării.

„România, în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene, a făcut eforturi, încă din primele zile de mandat, combaterii acestei provocări, care au fost intens dezbătută la nivelul tuturor instituţiilor europene. În urma acestor demersuri, Consiliul Afaceri Generale a reuşit să adopte concluzii importante cu privire la asigurarea de alegeri libere şi corecte, cu accent pe combaterea fenomenului dezinformării. În vederea consolidării încrederii cetăţenilor în Uniunea Europeană este necesar să creăm un spaţiu european de comunicare autentic şi ferit de orice fel de interferenţe. În acest moment, suntem cu toţii convinşi că proiectul european are nevoie de un nou impuls, de viziune de viitor, şi pe baza acestei viziuni comune, de soluţii pe termen lung. România, în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene, are responsabilitatea, dar şi şansa de a participa activ la formularea acestei viziuni de viitor pentru Uniunea Europeană”, a conchis Dăncilă.

Ea a continuat discursul, susţinând că UE trebuie să restabilească încrederea cetăţenilor în forţa transformatoare a proiectului european

„Să ne pronunţăm pentru o Uniune a încrederii comune reafirmate, pentru restabilirea încrederii cetăţenilor europeni în forţa transformatoare a proiectului european, pentru încredere în capacitatea Uniunii Europene de a le oferi siguranţă, un spaţiu demn de viaţă, un viitor prosper şi ambiţios, pentru încredere în capacitatea UE de a-şi recăpăta controlul asupra propriului destin şi de a promova o capacitate de conducere eficientă şi autentică, care să-şi aibă legitimitatea în aspiraţiile şi susţinerea cetăţenilor europeni şi bazată pe agenda reală a cetăţenilor. Vedem în Uniunea Europeană un garant de democraţie, de securitate, de pace, de bunăstare şi progres. Aceasta este raţiunea de a fi a proiectului european, care nu şi-a pierdut de-a lungul timpului relevanţa pentru statele membre şi pentru cetăţenii europeni, şi la care trebuie să ne raportăm pentru a revigora încrederea noastră în Uniunea de astăzi. Uniunea Europeană este “gardianul” modelului european de viaţă, care, prin forţa sa de atracţie, reprezintă în continuare, la nivel global, cel mai valoros element pe care îl avem. Şi care, prin forţa sa transformatoare, a iniţiat schimbări structurale majore în statele membre, în cele aspirante, în vecinătate, dar şi în colţuri ale lumii mai îndepărtate”, a mai spus premierul.

Viorica Dăncilă se află în perioada 20-21 martie, la Bruxelles. Joi, premierul a participat la deschiderea evenimentului ”E!SHARP LIVE 2019 – What does Europe mean to Europe?”, unde a susţinut şi o alocuţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO