Eveniment

Premierul Florin Cîţu spune că nu îl interesează preţul pâinii, o piaţă de 7 mld. lei pe an. Industria pâinii a fost cea mai mare din producţia de alimente ca număr de angajaţi şi cifră de afaceri, pentru prima dată anul trecut

Anul trecut, în industria pâinii au fost angrenate 52.697 de persoane. De altfel, numărul de angajaţi e mai mult decât dublu în comparaţie cu cel al industriei fabricării cărnii.

Anul trecut, în industria pâinii au fost angrenate 52.697 de persoane. De altfel, numărul de angajaţi e mai mult decât dublu în comparaţie cu cel al industriei fabricării cărnii.

Autor: Florentina Niţu, Iulian Anghel

12.08.2021, 08:00 269

Fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie, o industrie ce asigură traiul a peste 50.000 de persoane şi care a fost evaluată la 7 miliarde de lei în 2020, a fost cea mai mare piaţă din producţia de alimente, conform calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Ea este urmată „la mustaţă“ de industria fabricării cărnii, cu 6,88 miliarde de lei şi industria mezelurilor cu 5,65 miliarde de lei.

Cu toate acestea, industria pâinii este neglijată de premierul Florin Cîţu, care, întrebat recent cât costă o franzelă a susţinut că nu poate spune, pentru că nu mănâncă pâine. Mai mult, el nu a dat alte informaţii despre piaţa pâinii, jucători sau evoluţie, deşi românii sunt cei mai mari consumatori din UE, cu peste 90 kg/cap de locuitor anual, iar întrebarea este dacă preţurile vor mai creşte, după ce în ultimul an pâinea s-a scumpit cu 4,5%. „Anul 2020 a fost un an cu vânzări mari de făină, paste făinoase şi pâine ambalată, de aceea cifra de afaceri a sectorului a crescut mult. Însă, profitul nu a fost al producătorilor, ci al retailerilor mari, pentru că ei fac jocul, licitează internaţional şi ei importă până în 5% din pâinea care vine din afară“, explică Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO