• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Eveniment

Premierul Ludovic Orban, despre testarea românilor care pleacă în Grecia: Voi cere centrelor acreditate să facă aceste analize

Premierul Ludovic Orban, despre testarea românilor care pleacă în Grecia: Voi cere centrelor acreditate să facă aceste analize

Autor: Otilia Serescu, Mediafax

10.07.2020, 19:44 405

Premierul Ludovic Orban a spus, vineri, referitor la recenta obligativitatea impusă de Grecia, de testare a românilor care intră pe teritoriul elen, din 15 iulie, că „va trage un semnal de alarmă ca toate centrele acreditate să face aceste analize” celor ce au programt sejururi în această ţară.

„(Decizia - n.red.) a fost luată într-o şedinţă de guvern. Se aplică din data de 15 iulie, de la ora 6.00 dimineaţa. Este clar: orice cetăţean român care are un sejur planificat în Grecia trebuie să ştie că nu poate să intre în Grecia dacă nu efectuează cu maxim 72 de ore înainte de momentul trecerii frontierei testul de COVID şi dacă acest rezultat nu este negativ”, a spus, vineri, la Tulcea, Ludovic Orban.

Conform sursei citate, sunt 120 de centre acreditate care pot face teste COVID-19.

„Mâine dimineaţă, la ora 9.00, am convocat o şedinţă cu toţi prefecţii şi cu toate structurile din lupta anti-COVID. La această video-conferinţă va fi prezent şi domnul Tătaru şi vom trage un semnal ca toate centrele care sunt agreditate care sunt acreditate - şi este vorba de peste 120 de centre acreditate - să facă aceste analize, să efectueze aceste analize pentru cei care au sejururi planificate în Grecia”, a adăugat primul ministru.

Grecia va impune obligativitatea prezentării rezultatelor negative la teste privind COVID-19 tuturor persoanelor care vor tranzita punctul vamal cu Bulgaria, a anunţat, vineri, Guvernul de la Atena.

„Am decis luarea unor măsuri pentru cetăţenii ţărilor vecine care vin pe cale terestră. Toate persoanele care vor intra, începând de marţi, 14 iulie, pe la punctul vamal Promahonas, de la frontiera cu Bulgaria, vor trebui să prezinte teste negative efectuate cu cel mult 72 de ore înainte de ajungerea în Grecia", a declarat vineri Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

Vineri, 29 de turişti din Bulgaria şi România au fost depistaţi ca fiind infectaţi cu noul coronavirus la punctul vamal Promahonas. Cel puţin şapte turişti sârbi aflaţi în Grecia au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus săptămâna aceasta şi sunt în carantină. Grecia a decis duminică interzicerea accesului cetăţenilor sârbi până pe 15 iulie.

Autorităţile vamale elene efectuează teste aleatorii anti-COVID-19 la punctele vamale. Persoanele care vor să intre în Grecia trebuie să completeze un formular online în avans, primind un cod prin care se stabileşte dacă vor fi testate.

„De acum înainte, formularul va trebui completat cu 24 de ore în avans", a precizat Stelios Petsas.

„Numărul testelor va fi intensificat. Până duminică, în Grecia vor fi efectuate 300 de controale", a subliniat oficialul guvernamental grec.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026