Premierul rămâne tare pe poziţii după întâlnirea cu Iohannis. Reacţia Vioricăi Dăncilă după discuţia cu preşedintele: ”Printre responsabilităţile premierului, politica externă”

15 mai 2018 Autor: Gabriel Pecheanu

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, în timpul întrevederii cu preşedintele Klaus Iohannis, că principala sa responsabilitate este implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politică externă.

”Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi (marţi - n.r.) consultări cu preşedintele României, Klaus Iohannis, pe teme de politică externă, evoluţiile din Orientul Mijlociu, inclusiv problematica relocării Ambasadei României în Statul Israel. Cu acest prilej, premierul României a declarat că, în calitate de şef al Guvernului, căruia îi revine responsabilitatea principală în implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politică externă, are ca obiectiv principal susţinerea intereselor României şi identificarea celor mai bune modalităţi de a consolida rolul şi profilul României pe plan internaţional. A subliniat că lansarea unui proces de analiză şi evaluare privind posibilitatea relocării Ambasadei României în Statul Israel este menit să susţină obiectivele mai sus-menţionate, într-un moment în care SUA, partenerul şi aliatul strategic principal al României, a luat această decizie, iar mai multe state analizează această propunere”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a evidenţiat, potrivit sursei citate, că elementul principal pe care se fondează această analiză este poziţia principială şi susţinută constant de România în ceea ce priveşte soluţia existenţei a două state: Israel şi Palestina, care să trăiască împreună în pace, în securitate şi recunoaştere reciprocă.

Premierul a amintit că recentul demers al României la nivelul UE viza reconfirmarea angajamentului comun pentru o soluţie de pace care să consfinţească existenţa a două state, Israel şi Palestina şi să evite orice măsuri unilaterale, care ar avea potenţialul de a compromite procesul de pace.

”Elementele propuse de România erau, astfel, în linie cu limbajul şi concluziile adoptate de Consiliul European din data de 14 decembrie 2017 şi în deplin acord cu poziţia oficială susţinută la nivel naţional, inclusiv de Preşedintele României”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Premierul României a reamintit angajamentul României de a sprijini eforturile comunităţii internaţionale în gestionarea provocărilor cu care se confruntă contextul regional deosebit de complicat.

„Pentru gestionarea cât mai eficientă a tuturor acestor provocări este nevoie de adoptarea unei poziţii moderate şi echilibrate din partea tuturor actorilor implicaţi, iar la nivel naţional prezenţa mea astăzi, la Palatul Cotroceni, este o dovadă a susţinerii reale a acestui angajament şi a dorinţei de continuitate în domeniul politică externă”, a declarat, conform comunicatului, premierul la finalul întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis.

 
Cuvinte cheie:
DĂNCILĂ
, IOHANNIS
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide