Eveniment

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care şcolile construite înainte de 1978 vor fi expertizate şi încadrate în clasa de risc seismic

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

07.10.2019, 11:54 3005

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru completarea ordonanţei 20/1994 privind măsuri de reducere a riscului seismic al construcţiilor existente, anunţă Preşedinţia. Actul normativ prevede ca şcolile construite înainte de 1978 să fie expertizate şi încadrate în clasa de risc seismic, până în 2021.

Prin această lege promulgată, luni, de către şeful statului clădirile unităţilor de învăţământ construite înainte de 1978 trebuie să fie expertizate pentru încadrare lor în clasa de risc seismic, până la 1 ianuarie 2021.

În caz contrar, vor fi date amenzi între 1.000 şi 10.000 lei pentru conducătorii de instituţii de învăţământ care împiedică expertizarea şi consolidarea clădirilor pe care le administrează.

Pe 11 septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege iniţiat de senatorul USR Cristian Ghica.

„Numărul unităţilor şcolare din România este evaluat de Institutul Naţional de statistică pe nivele: antepreşcolar şi şcolar (cca. 12.500 unităţi), primare şi gimnaziale (cca. 5.000), special primar şi gimnazial (cca. 160), liceal (cca. 1.650), profesional şi postliceal (cca. 1400) şi universitar (cca. 100) 1 . În aceste unităţi îşi desfăşoară activitatea un număr de 3.578.600 elevi şi studenţi şi 236.200 cadre didactice2, fără a include personalul auxiliar, care sunt expuşi riscului în cazul unui seism. Acest risc este cu atât mai ridicat cu cât utilizatorii acestor spaţii nu îşi pot manifesta voinţa de a folosi sau nu acel spaţiu. Astfel, spre deosebire de locatarii sau potenţialii cumpărători ai unor imobile într-un bloc de locuinţe sau unui spaţiu comercial marcate pentru risc seismic, beneficiarii actului didactic sunt repartizaţi unei unităţi de învăţământ, drept pentru care cade în sarcina statului să se asigure că activitatea de învăţământ se desfăşoară în bune condiţii pentru toţi actorii implicaţi”, arată iniţiatorul, în expunerea de motive.

Doar clădirile expertizate după 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare, iar expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor în clasa de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până pe 1 iulie 2024.

„Neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor de către conducătorii instituţiilor publice care au în administrare construcţii cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ care au fost construite înainte de anul 1978 se va sancţiona cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei”, arată legea promulgată de Klaus Iohannis.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor va fi făcută de organele cu atribuţii de control ale primăriilor municipiilor, oraşelor şi comunelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels