Eveniment

Preşedintele Klaus Iohannis încearcă să liniştească piaţa după discuţiile legate de încasările de la buget: Nu există găuri la buget. Cât timp voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Nu voi susţine programe de austeritate ca în 2009-2010

Preşedintele Klaus Iohannis încearcă să liniştească...

Autor: Gabriel Pecheanu

13.04.2023, 13:41 3251

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut joi o serie de declaraţii menite să liniştească piaţa cu privire la situaţia încasărilor de la buget, după ce în ultimele zile au apărut discuţii legate de eventuale tăieri de salarii pentru a diminua cheltuielile.

„Cât voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

El a adăugat că nu există o „gaură bugetară”, însă la construirea bugetului pe 2023 a existat o „oarecare supraevaluare a capacităţii de colectare”.

„Este o discuţie în spaţiul public care a luat-o într-o direcţie complet greşită. Situaţia economică a României e bună. Avem creştere economică. Avem dezvoltare cu toate că suntem în mijlocul mai multor crize. În acelaşi timp, România dispune de oportunităţi imense de a obţine bani europeni. Când s-au negociat fondurile europene şi pentru PNRR am fost la Bruxelles unde am negociat. E o oportunitate imensă şi treaba guvernului e să creeze cadrul ca aceşti bani să fie atraşi. Se pare că atunci când s-a construit bugetul pe 2023 a existat o oarecare supraevaluare a capacităţii de colectare. Adică Guvernul a crezut că cei de la Fisc vor aduna mai mulţi bani, ca să zic aşa, simplu, pe româneşte, lucru care nu s-a întâmplat chiar aşa. Nu există nicio gaură şi nicio perspectivă criză. Fiscul trebuie să se mişte un pic mai bine, dar trebuie corectată şi partea de cheltuieli. Nu e nevoie de tăieri. Atâta vreme cât voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii”, spune Klaus Iohannis.

El adaugă că ideea sa şi a Coaliţiei nu e ca România să intre într-un scenariu de austeritate.

„S-a dovedit că austeritatea nu e o soluţie. În consecinţă, nu vor exista tăieri de salarii. Eu vreau ca românii să o ducă mai bine. Oricine spune altceva e în eroare. Ultimul lucru pe care mi-l doresc acum, în prag de sărbători, să-şi facă românii griji că vor fi daţi afară sau li se vor tăia salariile”, adaugă şeful statului.

El afirmă că Ministerul de Finanţe trebuie să găsească „metode smart pentru a aduce bugetul în limite realizabile”.

„Dacă mai continuă discuţiile cu tăieri de salarii şi alte lucruri, da, putem să vorbim şi de o ţopăială, dar o să am grijă să nu ajungem într-o ţopăială bugetară. Este una ce s-a votat în Parlament, şi apropo am promulgat acea lege şi este altceva ce trebuie făcut pentru a ajusta cheltuielile bugetare. Una este o corectură care s-a făcut în Parlament, alta este o corectură care trebuie făcută de acolo unde s-a greşit în capul locului, de la Finanţe. Dacă au supraevaluat bugetul, acum nu au decât să găsească metode smart pentru a aduce bugetul în limite realizabile”, încheie Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO