Eveniment

Preşedintele Turciei îi cere lui Vladimir Putin o încetare a focului în Ucraina

Preşedintele Turciei îi cere lui Vladimir Putin o...

Autor: Iulian Moşneagu

06.03.2022, 21:21 248

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a îndemnat duminică pe omologul său rus Vladimir Putin să înceteze focul în Ucraina, să deschidă coridoare umanitare şi să semneze un acord de pace, a anunţat biroul său. Turcia este membră NATO şi are o frontieră maritimă cu Rusia şi Ucraina în Marea Neagră.

Într-o declaraţie după o convorbire telefonică de o oră, preşedinţia turcă a declarat că Erdogan i-a spus lui Putin că Turcia este pregătită să contribuie la o rezolvare paşnică a conflictului.

„Preşedintele Erdogan, care a declarat că o încetare imediată a focului nu numai că va uşura preocupările umanitare din regiune, dar va oferi, de asemenea, o şansă căutării unei soluţii politice, şi-a reînnoit apelul <să deschidem împreună calea spre pace>”, a declarat biroul său, scrie Reuters.

„Erdogan a subliniat importanţa de a lua măsuri urgente pentru a obţine o încetare a focului, pentru a deschide coridoare umanitare şi pentru a semna un acord de pace”.

Kremlinul a declarat că Putin i-a spus lui Erdogan că Rusia îşi va opri operaţiunea militară doar dacă Ucraina va înceta să lupte şi dacă cererile Moscovei vor fi îndeplinite, adăugând că operaţiunea se desfăşoară conform planului. Rusia îşi numeşte asaltul o „operaţiune militară specială”.

Turcia a declarat că ar fi „naiv” să se aştepte rezultate de la negocierile dintre Ucraina şi Rusia în timp ce luptele continuă. Ministrul Apărării, Hulusi Akar, a vorbit ulterior la telefon cu omologul său ucrainean, Alexei Reznikov, şi i-a spus că este nevoie urgentă de o încetare a focului, chiar şi pentru o perioadă limitată, pentru evacuări sigure ale civililor şi transporturi de ajutoare, a declarat ministerul său.

Acesta a adăugat că Akar a transmis, de asemenea, aşteptările Turciei ca siguranţa turcilor care nu au fost încă evacuaţi sau sunt în curs de evacuare să fie asigurată.

Erdogan, care l-a numit pe Putin un „prieten”, vorbise ultima dată cu liderul rus pe 23 februarie, cu o zi înainte ca Rusia să îşi lanseze invazia. Apelul îl face pe Erdogan al treilea lider NATO care vorbeşte cu Putin de la ofensiva sa, după liderii Germaniei şi Franţei.

În timp ce are legături strânse cu Rusia în domeniul apărării, comerţului şi energiei şi găzduieşte milioane de turişti ruşi în fiecare an, Turcia a vândut, de asemenea, drone Ucrainei, ceea ce a iritat Moscova, şi se opune politicilor ruseşti în Siria şi Libia, precum şi anexării Crimeei în 2014.

Turcia a declarat că doreşte să reunească miniştrii de externe din Ucraina şi Rusia pentru discuţii în cadrul unui forum diplomatic care va avea loc săptămâna viitoare în sudul Turciei. Ambele ţări au salutat oferta, dar Ankara spune că nu este clar dacă vor putea participa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO