Eveniment

Preţul petrolului creşte, în ciuda plecării Qatar din OPEC

Preţul petrolului creşte, în ciuda plecării Qatar din...

Autor: Departamentul Economic

03.12.2018, 13:51 722

Preţul petrolului a crescut cu mai mult de 5% luni, după ce Statele Unite şi China au convenit asupra unui armistiţiu de 90 de zile în disputa lor comercială şi înainte de întâlnirea din această săptămână a OPEC, relatează Reuters.

Petrolul american a crescut cu 2,92 dolari/baril, la un maxim al zilei de 53,85 dolari, în creştere cu 5,7%, după care a scăzut uşor la 53,00 dolari până la 09.30 GMT. Ţiţeiul Brent a crescut cu 5,3%, sau cu 3,14 dolari, până la un maxim de 62,60 dolari barilul, cele mai recente tranzacţii fiind realizate cu 61,60 dolari.

"Din Argentina în Alberta, ştirile de pe piaţa petrolului se referă la reducerea ofertei", spune Norbert Rücker, şeful departamentului de mărfuri la banca elveţiană Julius Baer.

China şi Statele Unite au convenit, în cadrul întâlnirii G20 din Argentina să nu impună tarife comerciale suplimentare timp de cel puţin 90 de zile, în timp ce vor negocia pentru a rezolva disputele existente.

Războiul comercial dintre cele două mari economii ale lumii a cântărit foarte mult în comerţul mondial, provocând îngrijorări legate de o posibilă încetinire economică.

De asemenea, petrolul a fost impulsionat de anunţul făcut de provincia canadiană Alberta, care va obliga producătorii să reducă livrările cu 8,7% sau 325.000 barili pe zi, pentru a face faţă unui blocaj al conductei care a dus la o creştere a stocurilor în depozite.

OPEC se întruneşte pe 6 decembrie pentru a decide asupra producţiei. Grupul, alături de Rusia, care nu este membru OPEC, urmează să anunţe o scădere a producţiei, aflată la niveluri care au determinat o scăderea preţurilor ţiţeiului cu aproximativ o treime în octombrie.

"Pieţele se aşteaptă la o reducere substanţială a producţiei după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că va coopera cu Arabia Saudită în privinţa producţiei de petrol ", a declarat Hussein Sayed, strateg la compania de brokeraj FXTM.

La rândul său, Qatar a anunţat luni că va ieşi din OPEC în ianuarie. Producţia de petrol a Qatarului este de numai 600 000 de barili pe zi, dar este cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat (LNG).

În afara OPEC, producţia de ţiţei rusească a fost de 11,37 milioane barili pe zi în noiembrie, în scădere faţă de un record post-sovietic de 11,41 milioane bpz atins în octombrie, arată datele furnizate de Ministerul rus al Energiei.

Între timp, producătorii de petrol din Statele Unite continuă să livreze cantităţi record de petrol, cu o producţie la un nivel fără precedent, de peste 11,5 milioane bpz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO