Eveniment

În prima apariţie după ce a plecat din funcţia de Cancelar, Merkel îşi apără poziţia faţă de Rusia din timpul celor 16 ani de mandat: "Nu am nimic pentru care să îmi cer scuze". Ea s-a opus aderării Ucrainei la NATO în 2008

În prima apariţie după ce a plecat din funcţia de Cancelar, Merkel îşi apără poziţia faţă de Rusia din timpul celor 16 ani de mandat: "Nu am nimic pentru care să îmi cer scuze". Ea s-a opus aderării Ucrainei la NATO în 2008

Autor: Ştefan Stan

08.06.2022, 14:18 788

Fostul cancelar german Angela Merkel şi-a apărat modul în care l-a tratat pe Vladimir Putin, în primul său interviu important de la plecarea din funcţie, scrie BBC. 

Ea a declarat că nu are "nimic pentru care să îşi ceară scuze" în legătură cu răspunsul său la anexarea Crimeei de către Rusia din Ucraina în 2014, când a susţinut sancţiunile.

De asemenea, ea şi-a apărat opoziţia sa din timpul mandatului faţă de aderarea Ucrainei la NATO.

Merkel a fost acuzată că a lăsat Germania vulnerabilă prin faptul că a urmărit relaţii cu Rusia bazate pe afaceri.

Gazoductul Nord Stream 2, care urma să transporte gazele naturale ruseşti direct în Germania, a fost construit în timp ce ea era cancelar şi a fost suspendat doar de succesorul ei, cancelarul Olaf Scholz, cu puţin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina la 24 februarie.

Sub presiunea de a impune noi sancţiuni stricte din cauza invaziei, Germania se străduieşte să îşi reducă dependenţa de energia rusă fără a-şi afecta propria economie.

Dar Merkel a declarat că Europa şi Rusia sunt vecini care nu se pot ignora reciproc. "Trebuie să găsim o modalitate de a coexista în ciuda tuturor diferenţelor noastre", a spus ea.

Invazia a fost "nu doar inacceptabilă, ci şi o greşeală majoră din partea Rusiei", a declarat ea în faţa jurnalistului şi scriitorului german Alexander Osang într-un interviu televizat de postul de televiziune ARD.

"Dacă începem să ne întoarcem în secolele trecute şi să ne certăm pentru ce bucăţică de teritoriu ar trebui să aparţină cui, atunci vom avea doar război", a spus ea. "Aceasta nu este o opţiune în niciun caz".

Ea a apărat sancţiunile impuse Rusiei ca răspuns la anexarea Crimeei şi rolul Germaniei în menţinerea procesului de pace de la Minsk, care a fost menit să pună capăt luptelor din estul Ucrainei în 2014-15.

Procesul de pace, a susţinut ea, a permis Ucrainei să aibă timp să se dezvolte ca naţiune şi să îşi consolideze armata.

"Nu trebuie să mă învinovăţesc că nu m-am străduit suficient", a spus ea. "Nu văd că trebuie să spun "asta a fost greşit" şi de aceea nu am de ce să îmi cer scuze"."

Ea s-a opus aderării Ucrainei la NATO în 2008, a spus ea, pentru că a vrut să prevină o escaladare cu Rusia şi pentru că Ucraina însăşi nu era pregătită. "Aceea nu era Ucraina pe care o cunoaştem astăzi", a spus ea. "Ţara nu era stabilă, era măcinată de corupţie".

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470