Eveniment

"Prima casa" avantajeaza tranzactiile cu apartamente vechi si nu da de lucru economiei - VIDEO

04.06.2009, 18:10 115

Guvernul a anuntat programul "Prima casa" luand prin surprindere o tara intreaga, dar pana sa puna la punct detaliile de implementare a proiectului, preturile apartamentelor au crescut pentru cateva zile chiar si cu 30%, cel putin in Bucuresti.

"Pretul pentru apartamentele vechi care se vindeau cu 40-50.000 de euro a crescut intr-o singura zi la 60.000 de euro dupa anuntarea programului "Prima casa", iar ulterior au revenit dupa cateva zile, semn ca acest proiect este asteptat cu mare interes", a declarat Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker.
Programul "Prima casa" va reusi cel mult sa dezghete tranzactiile imobiliare, dar nu va reusi sa le dea de lucru constructorilor, in conditiile in care dezvoltatorii nu vor sa reduca preturile la locuintele noi si nu vor reusi sa se incadreze in plafonul de 60.000 de euro, suma maxima pe care Guvernul o va garanta la acordarea unui credit ipotecar.
Constructorii si dezvoltatorii imobiliari afirma ca programul "Prima casa" trebuie sustinut de o strategie pe termen mediu, care sa implice si un program national de constructie de locuinte. "Programul aduce un optimism in piata. Efectul programului nu este cuantificabil in acest moment. Pana vor ajunge la constructor banii va dura. Pentru piata constructiilor acest program nu va avea efect pe termen scurt", a declarat Laviniu Beze, director in cadrul companiei de constructii Cominco Bucuresti.
Principalul avantaj pe termen scurt al acestui program este ca va readuce increderea cumparatorilor de locuinte. "Banca nu castiga foarte mult business din acest program. Dar luptam sa schimbam mentalitatea. Trebuie sa umblam la psihologia clientului. Avem clienti care vin la banca, se intereseaza de credite, dar nu se mai imprumuta pentru ca nu stiu daca vor mai avea un loc de munca", spune Dana Demetrian, director executiv in BRD-SocGen. 
Dezvoltatorii sustin ca acest program avantajeaza tranzactiile cu locuinte vechi pentru ca au suprafete si preturi mai mici.
"Programul acesta nu se adreseaza apartamentelor noi. Ca si dezvoltatori, va spun ca nu am redus preturile si nici nu vom face acest lucru. Acest program ne va afecta indirect si pe termen lung. Clientii nostri sunt in special cei care isi vand apartamentul vechi si doresc sa cumpere unul nou", a declarat Atena Tiplic, sales manager al Asmita Gardens.

 

 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: