Eveniment

Pentru prima dată de la criza din 2008, deficitul comercial al României scade. Dacă Bucureştiul e iar „Micul Paris“ iar Timişoara, „Mica Viena“, care sunt şansele ca România să ajungă „mica Germanie“, o ţară pe excedent de ani de zile, ceea ce-i aduce un atât de puternic succes economic?

Pentru prima dată de la criza din 2008, deficitul...

Autor: Răzvan Botea

25.05.2023, 08:00 7055

Scăderea deficitului nu vine din scăderea importurilor, ca în criza anterioară, ci din creşterea exporturilor cu un ritm mai bun decât al importurilor Dacă Bucureştiul e iar „Micul Paris“ (centrul Bucureştiului cu clădirile lui frumoase este construit de arhitecţi francezi), iar Timişoara, „Mica Viena“ (seamănă cu Viena), care sunt şansele ca România să ajungă „mica Germanie“, o ţară pe excedent de ani de zile, ceea ce-i aduce un atât de puternic succes economic?

Este nevoie de o disciplină de fier pentru ca producţia să crească mai repede decât consumul şi astfel exporturile să devină un motor economic, în loc de piatră de moară, este de părere Aurelian Dochia, analist financiar. Ultimii 30 de ani arată însă că deficitul comercial este greu de depăşit.

Cu toate acestea, adaugă el, dacă faci deficit pentru stimularea investiţiilor, ulterior investiţiile produc valoare adăugată şi exporturi, astfel încât chiar dacă se generează deficit comercial crescut, în viitor ar putea scădea pe baza producţiei interne.

„Dacă acest deficit pe care îl avem acum este determinat şi de investiţiile pe care le facem, atunci cred că el poate să fie acceptat, cel puţin partea care este datorată investiţiilor. Aceste investiţii în ceva timp trebuie să înceapă să producă, să creeze valoare adăugată şi să ajute la reechilibrarea situaţiei“, spune Dochia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO