Eveniment

Prima discutie la Palatul Victoria pe proiectul de buget pentru 2009

Prima discutie la Palatul Victoria pe proiectul de buget pentru 2009

Emil Boc, intre promisiunile din campanie si realitatea dura a bugetului

15.01.2009, 19:25 18

In ultimele zile au avut loc o serie de intalniri la nivelul celor trei comisii constituite la Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei si Ministerul Muncii pentru a definitiva un pachet concret de masuri urgente anticriza, insa nu s-au creionat concluziile acestor discutii, acestea urmand sa fie finalizate in 22 ianuarie.

Chiar daca bugetul pentru acest an este foarte asteptat, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a afirmat ca nu se va grabi in detrimentul calitatii constructiei bugetare.
Pana acum au fost schimbati de foarte multe ori indicatorii macroeconomici pe care urmeaza sa se fundamenteze bugetul. Astfel, prognoza de crestere economica pe 2009 a fost revizuita de la 3,5% spre 2,5% din PIB, in timp ce deficitul bugetar ar urma sa urce pana la 2,5% din PIB. Cursul mediu avut in vedere este de circa 4 lei/euro, iar inflatia medie este estimata la 5%.
Anticipatiile analistilor cu privire la evolutia economiei nu sunt foarte favorabile, probabilitatile unei recesiuni in Romania fiind in crestere, evolutie care va influenta si incasarile bugetare, si deficitul.
Din discutiile care au avut loc pana acum s-a desprins concluzia ca propunerile de cheltuieli ale ministerelor ar duce in acest an la un deficit de 12% din PIB.
"La intalnirile dintre Ministerul de Finante si ceilalti actori sociali, ministerele au solicitat bugete de cheltuieli care s-ar traduce intr-un deficit bugetar urias, de 12,5%, in 2009, fara a lua in seama cheltuielile generate de masurile anticriza", spune Ioan Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR).
Forma finala a bugetului va trebui sa includa si cheltuielile referitoare la planul anticriza ce va fi adoptat de Guvern.
Printre prioritatile anuntate de Finante pentru inceputul anului 2009 se numara ajustarea deficitului bugetar si reducerea cheltuielilor curente, asigurarea resurselor necesare finantarii proiectelor de investitii, precum si aplicarea planului de masuri anticriza pentru asigurarea stabilitatii macroeconomice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO