Eveniment

Primele semnale pozitive pentru economie vor aparea la sfarsitul anului

Primele semnale pozitive pentru economie vor aparea la sfarsitul anului
02.09.2009, 00:00 23

Analistii apreciaza ca primele semne de revenire a economiei ar putea sa apara in ultimul trimestru, insa sustin ca riscurile raman semnificative, acestea tinand in principal de politica fiscala.

Romania are nevoie de reforme structurale astfel incat viitoarea crestere economica sa se bazeze pe fundamente sustenabile in timp, cresterea economiei bazandu-se foarte mult pana in 2008 pe consum si investitii. Diminuarea PIB cu 8,7% in trimestrul doi 2009, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, s-a datorat reducerii importante a volumului de activitate inregistrat in constructii (-14,2%), comert (-11,4%), agricultura (-9,1%), industrie (-7,3%) si activitati financiare (-7,4%).

Industria este prima care a reactionat la criza si prima care da acum un semnal incurajator. In al doilea trimestru, industria si-a temperat scaderea avand o evolutie mai buna fata de primul trimestru, cu o scadere de 7,3%, spre comparatie cu declinul de peste 11% din perioada anterioara.

„Industria a beneficiat de programele fiscale in domeniul auto din tarile europene dezvoltate. Incepand cu septembrie, Ford va incepe productia la Craiova, ceea ce va aduce un plus de valoare activitatii industriale. Pe de alta parte, revenirea economiilor dezvoltate ar putea atrage dupa sine o imbunatatire a activitatii industriale prin revigorarea exporturilor", a explicat Catalina Molnar, senior economist la RBS Bank.

„Contractia in domeniul serviciilor a fost usor mai blanda decat ne asteptam noi, asa ca o consider un semn bun. Este insa dificil de spus cat de rapida va fi revenirea in acest sector cu o contributie de 50% la formarea PIB. Pentru moment semnele indica o revenire foarte lenta in cadrul acestui sector", a precizat Nicolae Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Cum se vede economia in a doua jumatate a anului

Semnele de incetinire rapida a activitatii economice au determinat analistii sa ajusteze in mod continuu prognozele, incertitudinea ramanand foarte mare.

„In trimestrul 3 ma astept la un ritm anual al contractiei de 9,5-10%, efectul de baza nefavorabil in cazul agrigulturii cauzand deteriorarea evolutiei PIB. Iar pentru al patrulea trimestru ma astept la un declin de circa 6%, baza de comparatie fiind mai mica ca urmare a aparitiei primelor semne ale recesiunii", a estimat Molnar. Pentru intregul an, ea apreciaza ca PIB va scadea cu 7,7%. 

Chidesciuc a spus ca datele detaliate privind PIB sustin mentinerea prognozei in ceea ce priveste atingerea minimului activitatii in trimestrul trei cu o scadere intre 9 si 10%. „Pentru trimestrul 4 ne asteptam la o rata anuala de circa -6%. E posibil ca economia sa treaca pe plus inca din trimestrul 2 al lui 2010".

„Suntem aproape de punctul de inflexiune. Putem sa avem un trimestru 4 «mai voios». Depinde de ce se va intampla in Europa si de politicile interne. La sfarsitul lui 2008 putem avea o contractie de 7-8%", a precizat Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica.

Analistii S&P, care au plasat Romania in „junk", inrautatesc prognozele, dar raman mai optimisti decat FMI

 

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit in sens negativ estimarile pentru acest an privind contractia economiei Romaniei, de la 5% la 7,6%, si deficitul bugetar de la 6% din PIB la 6,6% din PIB, perspective mai optimiste insa decat cele mai recente prognoze ale Fondului Monetar International. Analistul S&P Marko Mrsnik a declarat ca principalul motiv pentru revizuirea prognozelor a fost evolutia mai slaba decat asteptarile a situatiei economiei romanesti. S&P anticipeaza un deficit bugetar in scadere pana la 5% din PIB anul viitor, dar nu se asteapta ca acest indicator sa revina sub 3% din PIB in 2011. Totusi, estimarile S&P, prima agentie de evaluare financiara care a plasat ratingul Romaniei in categoria „junk", sunt mai optimiste decat cele ale FMI in ceea ce priveste contractia economiei si deficitul bugetar. FMI anticipeaza pentru Romania o scadere economica de 8-8,5% in acest an, dar o usoara crestere in 2010, de 0,5%-1%, pe fondul unei reveniri treptate care va avea loc dupa urmatoarele trei trimestre. Guvernul si Fondul Monetar International au convenit, in luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB in acest an, fata de tinta de 4,6% stabilita la momentul incheierii acordului stand-by, in luna martie. Noua proiectie prevede si o reducere a deficitului bugetar la sub 6% din Produsul Intern Brut anul viitor. „Noua tinta de deficit bugetar stabilita de Romania cu Fondul Monetar International, de 7,3% din PIB, este mai realista, in special avand in vedere contractia brusca a PIB-ului si scaderea asociata a veniturilor, precum si majorarea presiunilor asupra cheltuielilor", a declarat Mrsnik. Pe de alta parte, agentia de evaluare financiara Moody's, care atribuie in continuare Romaniei un rating din categoria „investment grade", are estimari mai pesimiste decat S&P si Fondul Monetar International in privinta contractiei economiei Romaniei si a deficitului bugetar. Moody's anticipeaza un nivel al deficitului bugetar de 7,7% din PIB pentru acest an si 5,6% din PIB in 2010, in contextul unei contractii a PIB de 8,9% in 2009. Alexandra Chelu - Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO