Eveniment

Programul Prima casă nu va mai merge în aceleaşi condiţii

Programul Prima casă nu va mai merge în aceleaşi...

Autor: Alice Draghici

04.12.2015, 08:00 9314

Ministrul finanţelor Anca Dragu a declarat ieri că se analizează oportunitatea continuării programului Prima casă, urmând să fie luată şi anunţată o decizie în scurt timp, dar, potrivit ministrului, o prelungire a programului „poate nu ar fi oportună în aceleaşi condiţii“.

„În acest moment finalizăm o analiză a acestui program, este un program de succes, a fost un program de succes în anii precedenţi, avem peste 160.000 de proiecte pe Pri­ma casă“, a declarat Dragu, la finalul şedinţei săptămânale a Executivului. Întrebată dacă ar mai fi oportună prelungirea programului Prima casă, iniţiat în 2009, Anca Dragu a precizat: „Poate nu ar fi opurtună în aceleaşi condiţii“.

Anca Dragu a mai spus că sunt analizate toate posibilităţile şi că motivele care ar putea înclina împotriva continuării programului Prima casă sunt legate de o creştere accelerată a creditului în afara programului şi o lichiditate foarte buna în bănci, care „nu ar mai necesita atâta sprijin din partea statului“.

„În acest moment ne uităm la oportunitatea programului şi luăm în calcul diferite scenarii. Aceste scenarii au în vedere actualele date economice şi macroeconomice, deoarece constatăm o creştere accelerată a creditului în afara programului Prima casă. De asemenea, avem o situaţie a lichidităţii în bănci foarte bună care nu ar mai necesita atâta sprijin din partea statului. Deci toate aceste elemente legate de costuri şi oportunităţi sunt luate în considerare în acest moment“, a precizat Dragu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO