Eveniment

Proiect: Amenzi mai mari pentru nerespectarea normelor de prevenire incendiilor

Proiect: Amenzi mai mari pentru nerespectarea normelor de...

Autor: Diana Grigore

08.06.2019, 11:14 120

Mihai Weber a depus un proiect la Senat care prevedere creşterea amenzilor pentru primari, persoane fizice sau juridice care nu iau măsuri sau nu informează cu privire la incendiile produse în zone de pădure, plantaţii sau culturi agricole. Contravenţiile variază de la 1.500 la 12.000 lei.

Deputatul PSD Mihai Weber a depus, la Senat, un proiect care prevede amenzi mai mari pentru faptele de contravenţie în privinţa incendiilor produse în teritorii precum zonele de pădure, plantaţiile şi culturile agricole.

Prin urmare, Mihai Weber propune modificarea articolului 44 din Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor astfel:

„I. Cu amendă de la 1.000 la 1.500 lei: a. Nerespectarea de către primar, administrator sau conducătorul instituţiei a obligaţiilor de informare a inspectoratului despre izbucnirea şi stingerea, cu forţe şi mijloace proprii, a unui incendiu şi de transmitere a raportului de intervenţie;

b. Neasigurarea şi nepunerea în mod gratuit la dispoziţia forţelor chemate în ajutor, de către administrator sau conducătorul instituţiei, a mijloacelor tehnice pentru apărare împotriva incendiilor şi a echipamentelor de protecţie specifice riscurilor care decurg din existenţa şi funcţionarea unităţii, precum şi a antidotului şi medicamentelor pentru acordarea primului ajutor;

c. Neconsemnarea de către persoanele fizice sau juridice în actele de transmitere temporară a dreptului de folosinţă precum şi de antepriză a răspunderilor ce le revin în ceea ce priveşte apărarea împotriva incendiilor”, potrivit proiectul de lege.

În forma în vigoarea Legii, amenzile pentru faptele de contravenţie menţionate mai sus erau între 100 şi 500 de lei.

De asemenea, propunerea legislativă prevede creşterea amenzilor pentru „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea incendiului: neangajarea de către autorităţile publice centrale şi celelalte organe centrale de specialitate, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene sau locale, instituţiile publice şi operatorii economici care desfăşoară activităţi cu risc de incendiu, prevăzuţi la articolul 12 alin.(2), a cel puţin un cadru tehnic sau personal de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor; Nerespectarea de către primar, administrator sau conducătorul instituţiei a obligaţiilor de încadrate a serviciului de urgenţă voluntar sau privat cu personal atestat în condiţiile legii, de pregătire profesională şi antrenare a acestuia pentru intervenţie”.

Amenzile pentru contravenţiile menţionate anterior cresc, conform proiectului, de la 500-1.000 lei la amenzi între 1.501 şi 3.000 lei.

Proiectul mai propune creşterea amenzilor de la 1.000 - 2.500 lei la 3.001 - 7.000 lei pentru „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora; Neîndeplinirea de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene, consiliile locale şi persoanele juridice prevăzute la art8 a obligaţiei de organizare a colaborării prin convenţii încheiate intre părţi”.

De asemenea, vor fi date amenzi între 7.000 şi 12.000 lei pentru „neîndeplinirea de către persoanele fizice şi juridice a obligaţiilor ce le revin în situaţiile forţă majoră determinate de incendii, prevăzute la articolul 8; Nerealizarea de către executanţii lucrărilor de construcţii de montaj de echipamente şi instalaţii, integral şi la timp, a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, cuprinse în proiecte, cu respectarea condiţiilor de calitate prevăzute de lege; Emiterea de rapoarte de încercaţi la foc de către laboratoare neautorizate conform legii”.

În forma în vigoare, contravenţiile menţionate anterior sunt de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Deputatul PSD susţine că „necesitatea acestui demers legislativ rezidă în aspecte practice de notorietate precum frecventele incendii produse în teritoriu la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe, situaţii care impun măsuri concrete pentru creşterea gradului de protecţie a mediului, a comunităţii şi a cetăţeanului”.

Proiectul a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO