Eveniment

Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR - Romanian sound of the Orient”, organizat la Opera Naţională Bucureşti

Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR - Romanian sound of the Orient”, organizat la Opera Naţională Bucureşti
16.11.2023, 11:10 30
Pe data de 13 noiembrie 2023, ora 18:30, în incinta Operei Naţionale Bucureşti, s-a desfăşurat ultimul eveniment din cadrul Proiectului cultural “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, format din expoziţie foto-documentară Dimitrie Cantemir şi concert al Ansamblului Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”, ce a fost organizat in parteneriat cu Opera Naţională Bucureşti.
 

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la naşterea marelui om de cultură şi principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Anton Pann a organizat Proiectul Cultural finanţat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România  “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”.

În deschiderea evenimentului, peste 900 de persoane au vizitat cu vizibil interes Expoziţia foto-documentară cu imagini după documente şi artefacte din perioada vieţii lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naţionale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, ce a fost prezentată de Doamna Codruta Mihailovici - curatorul Expoziţiei “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”.

Expoziţia a cuprins reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale, reproduceri de hărţi, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada şederii prinţului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum şi perioada refugiului în Rusia.  

În cea de-a doua parte a evenimentului, Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann” a încântat audienţa cu 7 compoziţii muzicale, despre care se cunoaşte cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compoziţiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor” şi sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” şi muzicienii invitaţi din Turcia, Grecia şi Liban.

Unicitatea spectacolului a fost dată de utilizarea instrumentelor şi a interpretării specifice perioadei, alături de proiecţia holografica a principelui Dimitrie Cantemir, care şi-a prezentat “personal” creaţiile muzicale. Marea surpriză a serii a fost generată de apariţia neaşteptată a domnitorului Dimitrie Cantemir pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, marele cărturar fiind interpretat de actorul Silviu Man.
La finalul concertului, cei 8 muzicieni au fost ovaţionati minute întregi la scena deschisă de către cele peste 900 de persoane prezente la eveniment.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO