Eveniment

Proiectul pentru concesiunea serviciilor de mentenanţă a stadionului Naţional Arena a fost respins din nou

Proiectul pentru concesiunea serviciilor de mentenanţă a stadionului Naţional Arena a fost respins din nou

Autor: Geanina Sandu, Andreea Neferu

29.09.2011, 00:02 504

Consilierii CGMB au respins pentru a cincea oară proiectul privind concesiunea de servicii pentru operarea şi mentenanţa Naţional Arena, grupul PDL votând împotrivă pentru că nu a citit proiectul modificat.

Viceprimarul Mircea Raicu a declarat că nu a citit proiectul modificat, că l-a cerut înainte de şedinţă, dar nu a fost disponibil, nefiind discutat nici în comisii.

La rândul său, primarul general Sorin Oprescu a spus că acest proiect intră în şedinţa CGMB pentru a cincea oară, a fost refăcut şi s-a respectat tot ce s-a discutat cu liderii de grup. El a apreciat că PDL nu doreşte acest proiect.

"Adevărul este că nu doriţi, dar vă promit că data viitoare afişez pe toţi pereţii primăriei toate pilele care au venit la mine să le dau magazine să-şi facă crenvurşti", a spus Oprescu. Potrivit formei iniţiale a proiectului, operarea şi mentenanţa stadionului "Lia Manoliu", denumit ulterior Naţional Arena, ar fi urmat să fie realizate în regim de concesiune de servicii.

"Concesionarea stadionului este o alternativă mult mai viabilă decât exploatarea şi managementul de către municipiul Bucureşti în nume propriu sau altă opţiune de realizare a acestor activităţi. Mai mult, municipiul Bucureşti nu are experienţă în acest domeniu, iar expertiza necesară pentru exploatarea şi managementul stadionului este puţin probabil că va fi găsită în România", se arată în document.

Totodată, proiectul arată că, prin încheierea contractului de concesiune, "pe lângă costurile privind menţinerea stadionului la cele mai înalte standarde pe piaţa organizării de evenimente", costurile operaţionale nu vor fi suportate de municipiul Bucureşti, ci exclusiv de către concesionar.

"Stabilirea unei relaţii de lungă durată cu Federaţia Română de Fotbal şi UEFA va ajuta la minimalizarea riscului până la un anumit nivel, însă este puţin probabil ca veniturile obţi­nute din aceste relaţii să acopere în totalitate costurile operaţionale ale stadionului."

Datorită dimensiunii sale, stadionul nu va fi potrivit pentru toate tipurile de evenimente, iar concesionarul va căuta să mărească cifra de afaceri prin promovarea stadionului ca un stabiliment corespunzător şi evenimentelior de talie mai mică, în particular evenimente muzicale (5.000 până la 10.000). (...) Alte venituri vor putea fi obţinute din transmisiunile audiovizuale ale evenimentelor desfăşurate pe stadion", scrie în document.

Marţi seara a avut loc pe stadionul Naţional Arena meciul Oţelul-Benfica din Liga Campionilor, al doilea eveniment sportiv organizat pe stadion de la inaugurare. Spre deosebire de meciul România-Franţa, când gazonul a cedat, fiind comparat de presa franceză cu un câmp de cartofi, de data aceasta noul gazon a trecut cu bine testul, arătând mult mai bine decât cel de după primul meci. Următorul meci ce se va disputa pe acest stadion va fi cel dintre Rapid şi PSV Eindhoven. Firma olandeză Hendriks-Graszoden s-a ocupat cu montajul şi furnizarea noului gazon de pe stadionul Naţional Arena. Hendriks-Graszoden este o firmă olandeză înfiinţată în 1975 şi a montat gazon pentru stadioane precum Bernabeu, Lokomotiv sau Stade de France, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO