Eveniment

„Rămâne un mare semn de întrebare cum se va finanţa acest deficit suplimentar“

„Rămâne un mare semn de întrebare cum se va finanţa acest deficit suplimentar“

Autor: Ioana Nita

09.05.2012, 00:02 109

Analistul economic Aurelian Dochia apreciază că majorările salariale vor lovi bugetul, cheltuielile suplimentare mărind deficitul.

"Deficitul din 2012 era şi aşa greu de menţinut la limita propusă şi cu toate cheltuielile acesta s-a mărit cu zecimi de puncte procentuale. Rămâne un mare semn de întrebare cum se va finanţa acest deficit suplimentar. Vom vedea dacă ne mai putem împrumuta suplimentar şi dacă ne putem împrumuta în continuare cu 5% sau va creşte costul de finanţare. Măririle de salarii nu vor avea impact numai asupra bugetului din 2012, ci şi asupra bugetului din 2013, asupra deficitului bugetar din 2013", a explicat Aurelian Dochia.

Economistul consideră că bugetul nu dispune de resursele necesare majorărilor salariale. "S-au împrumutat de la începutul anului şi acum s-au acumulat rezerve de 5 mld. lei la minister, însă nu sunt bani disponibili, sunt pentru toate destinaţiile bugetare." El arată că există două soluţii pentru venituri suplimentare, respectiv împrumuturi sau reducerea cheltuielilor. "Din păcate, cheltuielile sacrificate sunt cele pentru investiţii de care avem nevoie pentru creştere economică", a concluzionat economistul.

La polul opus, economistul Liviu Voinea apreciază că majorările salariale nu reprezintă doar o cheltuială, ci şi o măsură de creştere economică. El notează că înclinaţia marginală de consum ar fi de 80%, ceea ce înseamnă că 8 din 10 bani merg spre consum. "Nu este o majorare, ci o reîntregire a veniturilor, o revenire asupra greşelii tăierii salariilor", a spus el,

subliniind că nu trebuia să existe o tăiere uniformă de 25% a salariilor, ci că trebuia să existe o diferenţiere între bugetarii cu venituri mari şi cei cu venituri mici. Reîntregirea ar fi trebuit astfel aplicată bugetarilor cu venituri mici, însă acum trebuie aplicată pentru toţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO