• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8254
  • Leu / USD4.6322
Eveniment

Raport european: Lemnul obţinut ilegal în România ajunge în UE

Raport european: Lemnul obţinut ilegal în România ajunge în UE

Autor: Marius Oncu

23.10.2015, 00:04 638
România, Grecia, Ungaria şi Spania nu au pus încă pe deplin în aplicare Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul, fiind posibil ca lemnul obţinut în mod ilegal să fie importat în continuare în UE prin intermediul acestor patru ţări, potrivit unui raport al Curţii de Conturi Europene.

În acest sens, planul de acţiune inovator lansat de Comisie în 2003 a fost o iniţiativă binevenită. Totuşi, doisprezece ani mai târziu, rezultatele de ansamblu sunt limitate.

„Patru ţări (Grecia, Ungaria, România şi Spania) nu au pus încă pe deplin în aplicare Regulamentul UE privindlemnul, care a fost introdus pentru a preveni pătrunderea lemnului obţinut ilegal pe piaţa UE. În condiţiile în care veriga cea mai slabă a lanţului de control determină soliditatea de ansamblu a acestuia pe piaţa unică, lemnul obţinut în mod ilegal ar putea fi importat în continuare în UE prin intermediul acestor patru ţări“, afirmă Karel Pinxten, membru al Curţii, responsabil cu acest raport.

Organizaţia non-guvernamentală US Environmental Investigation Agency (EIA), a acuzat miercuri într-un raport procesatorul austriac de lemn Holzindustrie Schweighofer că a încurajat defrişările ilegale din România, compania respingând însă concluziile documentului.

Raportul prezentat miercuri furnizează noi dovezi privind practicile Holzindustrie Schweighofer în România, potrivit EIA, citată de portalul MarketWatch.

Astfel, Schweighofer procesează cantităţi mari de lemn tăiat ilegal în România, produsele din lemn şi biomasa fiind vândute ulterior în ţări din Uniunea Europeană.

De asemenea, tot miercuri, organizaţia non-guvernamentală World Wide Fund for Nature (WWF) a depus o sesizare la Biroul Federal pentru Păduri din Viena, referitor la încălcarea reglementărilor UE privind procesarealemnului şi a cerut o investigaţie aprofundată care să vizeze Schweighofer.

În replică, Holzindustrie Schweighofer susţine că raportul include informaţii „tendenţioase şi incorecte“ şi că firma încearcă să ajute la stoparea fenomenului tăierilor ilegale, prin oferirea de date privind trasabilitatea lemnului cumpărat, refuzarea livrărilor suspecte de lemn, respectarea legislaţiei şi impunerea respectării prevederilor legale furnizorilor.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.6322
Diferență: -0,8625
Ieri: 4.6725
Azi: 5.8254
Diferență: -0,1217
Ieri: 5.8325
Azi: 4.7915
Diferență: -0,2768
Ieri: 4.8048