Eveniment

Raport Mazars: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din Europa Centrală şi de Est a fost de circa 46 miliarde de euro în 2018, cu peste 700 de tranzacţii

Raport Mazars: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din...

Autor: Izabela Cutieru

25.04.2019, 11:38 109

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (Mergers and acquisitions - M&A) din Europa Centrală şi de Est (ECE) a constituit un mediu oportun pentru investitori, în 2018. Comparativ cu alte regiuni emergente din lume, ECE se dovedeşte a fi, în general, o regiune stabilă pentru investiţii internaţionale.

Valoarea totală a pieţei de M&A înregistrată în 2018 a fost de 46,9 miliarde de euro, cu un număr de 701 de tranzacţii, potrivit unui raport realizat de Mazars, în colaborare cu Mergermarket. Cifrele se bazează pe tranzacţiile în valoare de peste 5 milioane de euro, excluzând sectorul imobiliar.

Performanţa robustă şi caracterul atractiv al pieţei de M&A din regiune sunt evidente, în special atunci când vorbim despre ţări precum România, Austria, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia sau ţările din regiunea adriatică, comentează studiul. Rusia rămâne în continuare cea mai mare piaţă de M&A din regiune, în ciuda sancţiunilor geopolitice.

Stabilitatea pieţei de M&A din ECE este şi mai pronunţată, în comparaţie cu alte pieţe emergente, precum Africa, America Latină şi Asia de Sud-Est, care au înregistrat, în 2018, o scădere a valorii anuale totale a tranzacţiilor de peste 20% (în timp ce valoarea totală a tranzacţiilor din ECE a fost relativ stabilă, scăzând cu doar 1%). Potrivit raportului, regiunea continuă să ofere oportunităţi pentru tranzacţiile nelistate (off-market), precum şi preţuri rezonabile în economii care înregistrează o creştere medie anuală a PIB de peste 3%. Acest lucru contribuie la un raport risc - beneficii atractiv pentru investitori, fapt susţinut şi de investiţiile internaţionale semnificative din regiune.

În ECE, industria capitalului privat (fonduri de private equity) este în curs de maturizare, achiziţiile crescând pe măsură ce investitorii ţintesc către afaceri cu o performanţă ridicată în regiune. Valoarea tranzacţiilor realizate de către fondurile de private equity a crescut în 2018 cu 83%, până la 7,5 miliarde de euro (au fost înregistrate 81 de tranzacţii de peste 5 milioane de euro). Conjunctura economică favorabilă se reflectă în amploarea investiţiilor, fondurile de private equity facând achiziţii de valoare individuală mai mare în regiune, ceea ce denotă o încredere crescută a acestora în stabilitatea şi creşterea zonei ECE.

În timp ce industria şi energia se detaşează clar faţă de celelalte sectoare, la nivel de regiune, economia este diversificată şi, în general, tranzacţiile s-au înregistrat în domenii variate. Sectorul industrial şi cel tehnologic, serviciile profesionale, sectorul bunurilor de consum şi al comerţului retail, sectorul alimentar, sectorul energetic şi utilităţile publice s-au remarcat în mod special în anul 2018. Sectorul serviciilor financiare este de asemenea solid, cu o piaţă bancară în curs de consolidare. De asemenea, ECE reprezintă un teren propice pentru testarea noilor soluţii fintech, regiunea înregistrând un nivel ridicat de absorbţie a tehnologiei bancare din partea consumatorilor. Sectorul tehnologic al regiunii se află într-o fază de creştere majoră, investiţiile în abilităţile tehnice (IT) şi în infrastructură digitală începând să dea rezultatele scontate.

În anul 2018, fluxul de intrări a fost semnificativ în majoritatea ţărilor ECE, valoarea investiţiilor provenite din afara regiunii fiind mai mult decât dublă, comparativ cu cea înregistrată anul precedent, la puţin sub 27 de miliarde de euro. Investiţiile provenite din afara regiunii au reprezentat 58% din valoarea totală a tranzacţiilor pe piaţa de M&A din ECE.

În plus faţă de creşterea economică rapidă din regiune, comparativ cu aşa-numita „Vechea Europă”, care a permis o recuperare din punct de vedere economic faţă de Vest, ECE înregistrează şi costuri salariale mai mici şi forţă de muncă calificată, multilingvă. Economiile sunt diversificate, oportunităţi există în numeroase domenii, de la industrie şi energie, servicii financiare, până la sectorul de consum şi cel de agrement.

Multinaţionalele mari, IMM-urile, precum şi fondurile de private equity care investesc în ECE se pot aştepta, în general, la câştiguri semnificative din investiţii, cu profitabilitate satisfăcătoare. Considerată mult timp o zonă geografică predispusă activităţilor de subcontractare, ECE dispune acum de o clasă de mijloc în creştere, care permite grupurilor internaţionale să îşi sporească profiturile în regiune, arată prognozele regăsite în raport.

Provocările cu care se confruntă regiunea constau în incertitudinile privind Brexit, războaiele comerciale dintre SUA şi UE sau China, impactul sancţiunilor impuse asupra Rusiei sau tensiunile dintre Uniunea Europeană şi unele guverne din ECE. Cu toate acestea, în ciuda ameninţărilor de mai sus, regiunea a demonstrat că este o piaţă credibilă şi în creştere atât pentru jucătorii internaţionali cat şi pentru cei locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO