Eveniment

Raport PwC: Hotelurile, hipermarketurile şi halele industriale au fost cele mai tranzacţionate în 2017

Raport PwC: Hotelurile, hipermarketurile şi halele...

Autor: Bianca Ciocotisan

06.04.2018, 15:57 102

Potrivit raportului „Emerging Trends in Real Estate - The Global Outlook for 2018”, piaţa imobiliară oferă investitorilor randamente bune şi o perspectivă pozitivă la nivel global, în ciuda ciclului târziu în care se află.

Raportul arată că pe o piaţă imobiliară extrem de competitivă, dar şi aflată într-un ciclu târziu de investiţii, sectorul imobiliar - pentru a se putea dezvolta în continuare - trebuie să fie capabil să adopte şi să se adapteze la noile tehnologii şi modele de afaceri cum ar fi conceptul de „spaţiu ca un serviciu”.

„În timp ce liderii globali intervievaţi pentru acest raport au fost de acord asupra faptului că piaţa imobiliară are momentan o ciclicitate întârziată, mulţi dintre aceştia au sugerat că perspectivele solide la nivel global şi gradul ridicat de ocupare ar putea prelungi şi mai mult acest ciclu. O creştere a tranzacţiilor în Europa şi niveluri record ale tranzacţiilor pe pieţele asiatice - cum ar fi Hong Kong şi Singapore - susţin această idee. În acelaşi timp, preţurile activelor de bază rămân o provocare, care - combinată cu o concentrare mai puternică pe poziţionare, puterea economică şi nivelul de trai - determină investitorii să se orienteze către sectoare alternative cum ar fi logistica şi oraşe din valul al doilea, de exemplu Copenhaga în Europa şi Raleigh/Durham din Statele Unite ale Americii. Creşterea dobânzilor şi a inflaţiei vor exercita, de asemenea, presiune asupra industriei, în mod deosebit în Europa şi Statele Unite. Conform celor intervievaţi, riscul creşterii dobânzilor este mai mare acum comparativ cu şase luni în urmă”, este precizat în raport.

„Având în vedere aceste aspecte, PwC şi ULI consideră că firmele din domeniul imobiliar trebuie să găsească noi modele pentru a atrage şi genera capital. Studiul face referire în mod deosebit la felul în care companiile imobiliare fac afaceri, mai ales în contextul în care din ce în ce mai mulţi clienţi solicită noi servicii, cum ar fi cel de „spaţiul ca serviciu”. Datorită acestor schimbări sistemice la nivel de industrie, companiile imobiliare vor avea nevoie de abilităţi de cercetare şi analiză de big data, dar şi de implementarea de noi tehnologii, pentru a îmbunătăţi procesele de luare a deciziilor, de management şi de evaluare”, spun autorii proiectului.

Raportul include o privire de ansamblu asupra factorilor specifici pieţelor din Asia, Europa şi Statele Unite ale Americii, care au implicaţii globale. „Piaţa de profil din Europa se bucură de confortul celei mai solide creşteri economice a ultimilor zece ani din Uniunea Europeană, care susţine investiţiile şi cererea ridicată de spaţii. Mare parte a acestei creşteri a fost susţinută de economii dezvoltate cum ar fi cea a Germaniei, Franţei, Italiei sau Spaniei. Pentru specialiştii imobiliari europeni este destul de dificil să se rupă de Londra, mai ales în condiţiile nesigure generate de Brexit. Dar raportul notează faptul că investitorii asiatici nu par a avea o problemă cu Brexitul şi vizează investiţii pe termen lung în Londra”, conchid autorii studiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO