• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8254
  • Leu / USD4.6322
Eveniment

Răspunsul SRI după decizia surpriză a PSD: Nu dăm avize pentru numirea miniştrilor. Dăm informaţii privind siguranţa naţională

Răspunsul SRI după decizia surpriză a PSD: Nu dăm avize pentru numirea miniştrilor. Dăm informaţii privind siguranţa naţională

Autor: Andreea Traicu

19.01.2018, 13:02 189

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, susţine că instituţia nu dă avize pentru numirea miniştrilor, precizând că Serviciul transmite, fără solicitare, doar informaţii privind securitatea naţională, beneficiarilor legali.

"Aşa-zisa dezbatere despre “avizele” SRI pentru noul Guvern este un non-subiect. Există vreo lege care ne obligă să dam aviz pe o numire a unui ministru? Nu! Dar dăm totuşi vreun aviz? Nu! Dăm date dacă ne solicită vreun beneficiar legal, iar acele date sunt exclusiv date pe care noi le putem culege potrivit legii! Deci, date privind securitatea naţională. Unde scrie asta în lege?
Conform Legii 14/1992, de organizare şi functionare a SRI, la art.4: la cererea conducătorului instituţiei publice, SRI verifică şi oferă date cu privire la persoanele care urmează să ocupe o demnitate publică. Dacă nu ne solicită nimeni, noi informăm totuşi pe cineva? Doar dacă avem informaţii privind securitatea naţională. Cui trimitem? Beneficiarilor legali, în funcţie de responsabilitatile lor, şi parchetelor, după caz. Unde scrie asta în lege? SRI are obligaţia de a transmite beneficiarilor legali informaţii referitoare la amenintări la adresa securităţii naţionale (Legea 51/1991, art.3 corborat cu art.11)", susţine purtătorul de cuvând al SRI, Ovidiu Marincea.

Precizările din partea instituţiei vin după ce, CExN al PSD a decis, la ultima şedinţă, ca viitorul premier PSD, respectiv Viorica Dăncilă, să nu mai solicite avize de la serviciile de informaţii în ceea ce priveşte miniştrii din Cabinet, a precizat, joi, pentru MEDIAFAX, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu

Şi liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a precizat, joi, că premierul desemnat, Viorica Dăncilă, nu va folosi avizele eventual negative ale serviciilor de informaţii ca justificare pentru a refuza numiri în Guvern.

„Eu am spus legat de secretarii de stat - pentru că ei erau în mâna primului ministru şi a Guvernului ca numire, secretarii de stat, subsecretarii de stat, şefii de agenţii şi aşa mai departe. Şi acolo puteau apărea asemenea chestiuni. Cum să-mi spună mie, senator, cineva <<Domn’e, nu puteţi să-l puneţi pe ăla ministru pentru că uite serviciul cutare de informaţii spune că ar fi ceva în neregulă?>>”, a spus Şerban Nicolae la Antena 3.

El a arătat că în niciun caz premierul desemnat Viorica Dăncilă nu va folosi un asemenea motiv, respectiv o asemenea justificare pentru a refuza o numire.

„Procedura e nelegală, nu ai cum să faci aşa ceva instituţional – dacă ai suspiciuni de săvârşire a unor fapte penale te adresezi procurorului, dacă există vulnerabilităţi în legătură cu siguranţa naţională, informezi cu date certe în aşa fel încât să nu ne trezim, după, cu un instrument de şantaj”, a adăugat Şerban Nicolae.

Parlamentarul a arătat că e posibil ca acest sistem să fi existat în timpul mandatelor de şef al statului exercitate de Traian Băsescu.

"E foarte posibil ca pe vremea lui Băsescu acest sistem să fi fost instituţionalizat în aşa fel încât Băsescu să poată să uzeze discreţionar de asemenea informaţii şi să spună <<Ăla da, ăla nu>>”, a adăugat Şerban Nicolae.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.6322
Diferență: -0,8625
Ieri: 4.6725
Azi: 5.8254
Diferență: -0,1217
Ieri: 5.8325
Azi: 4.7915
Diferență: -0,2768
Ieri: 4.8048