Eveniment

Răsturnare de situaţie: Deşi ruşii fac una cu pământul oraşele ucrainene şi ucid civili, nu câştigă niciun pic de teren pe front

Răsturnare de situaţie: Deşi ruşii fac una cu...
17.03.2022, 12:51 9925

Forţele ruseşti din Ucraina aruncă în aer oraşe şi ucid civili, dar nu mai fac progrese pe teren, au declarat joi ţările occidentale, în timp ce un război pe care se credea că Moscova spera să îl câştige în câteva zile a intrat în cea de-a patra săptămână, scrie Reuters. 

Oficiali locali au declarat că salvatorii din portul Mariupol, aflat sub asediu în sudul ţării, cercetau dărâmăturile unui teatru în care se adăposteau femei şi copii, bombardat de forţele ruse cu o zi înainte.

"Adăpostul de bombe a rezistat. Acum se curăţă molozul. Există supravieţuitori. Nu ştim încă despre (numărul) victimelor", a declarat telefonic pentru Reuters consilierul primarului Petro Andrushchenko.

Rusia a negat că a lovit teatrul, care, potrivit unor imagini din satelit comercial, avea cuvântul "copii" marcat pe sol în faţă înainte de a fi aruncat în aer.

Mariupol a suferit cea mai gravă catastrofă umanitară din timpul războiului, sute de mii de civili fiind blocaţi în subsoluri fără hrană, apă sau energie electrică timp de săptămâni. Forţele ruseşti au început să lase unii oameni să iasă cu maşini private în această săptămână, dar au blocat convoaiele de ajutor să ajungă în oraş.

Viacheslav Chaus, guvernatorul oraşului Cernihiv, un oraş din nordul ţării care a fost intens bombardat, a declarat că 53 de civili au fost ucişi acolo în ultimele 24 de ore. Bilanţul nu a putut fi verificat în mod independent.

În capitala Kiev, o clădire din cartierul Darnytsky a fost grav avariată de ceea ce autorităţile au declarat că ar fi resturi de la o rachetă doborâtă în cursul dimineţii.

În timp ce locuitorii curăţau geamurile şi cărau saci cu bunuri, un bărbat a îngenuncheat plângând lângă cadavrul unei femei care zăcea lângă o uşă, acoperit de un cearşaf însângerat.

Deşi ambele părţi au indicat progrese limitate în discuţiile de pace din această săptămână, preşedintele Vladimir Putin, care a ordonat invazia Rusiei la 24 februarie, a dat puţine semne de slăbire.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO